Kad je vreme za detoksikaciju?

0
993
Detoksikacija organizma
Designed by Schantalao

O detoksu zasigurno znaš već podosta kao da i postoje razni načini na koji se može provesti. Stoga pitanje nije bi li trebala provesti detoksikaciju nego kada. Najbolji način da znaš kada je vrieme za detoks je da slušaš svoje telo, ako primetiš jedan od ovih 14 simptoma – vreme je.

Žudiš za šećerom – hrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se tvoj organizam ponaša kao da je na vožnji roller-coasterom jer naglo diže i spušta šećer u krvi i utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) i tera te da unosiš sve više nezdravih namirnica. Nakon detoksa tvoj organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možeš početi jesti nutritivno bogate namirnice.

Imaš probavne probleme – ovo je jedan od očitih znakova da je tvom telu potreban detoks. Zatvor, dijareja, nadutost i vetrovi nisu samo neugodni nego su i jasan znak da se ne hraniš kako bi trebala i da tvojim crevima treba resetovanje.

Imaš sezonske alergije – ako ti crevna flora nije u ravnoteži to znači da ti je loš i imunitet. A budući da su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sustava, logično je da zdravlje probavnog trakta utiče na sezonske alergije.

Jedeš zdravo, ali ne osjećaš se tako – ako jedeš zdravo to ne znači da ne trebaš povremeno napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vreme da ćes svojim crevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti organizam.

Koža ti nije čista – ako je u telu previše toksina to može uticati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju u telu). Budući da se kroz kožu putem znoja takođe izbacuju štetne stvari iz organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Stalno si umorna – stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišene razine kortizola do koje dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa mikrobiote.

Treba ti dugo da se setiš stvari koje se nisu davno dogodile – ako se naprežeš da se setiš nekih pojedinosti koje su ti se dogodile tog dana, tvoj mozak je „zamagljen“. Kada tvoje telo ne može dovoljno brzo eliminisati toksine oni se skupljaju u telu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminisati toksine što će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćeš moći i jasnije razmišljati.

Često osjećaš bol u zglobovima – hronična upala ostavlja posledice na mišićima i zglobovima. Ako su ti zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebno ako vežbaš to je veliko upozorenja da se u tvom telu odvijaju upalni procesi.

Stalno si pod stresom – detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa. Stres je veliki okidač za autoimune bolesti te depresiju.

Ideja o detoksikaciji ti izaziva nervozu – ako ti sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu to može značiti da imaš nezdrav emocionalni odnos prema hrani. Umesto da hranu doživljavaš kao gorivo za svoje telo, moguće je da je koristiš kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija ti može pomoći da shvatiš je li tvoj odnos prema hrani povezan s tvojim emocijama pa ćeš uspeti nakon te analize napraviti korak dalje.

Boriš se s kilogramima – potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterija prevladaju dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno uzeti vremena i prvo lečenja creva.

Hormoni ti „divljaju“ – smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu uzrokovati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna prehrana.

Imaš neugodan miris tijela – čula si za izraz – „ono si što jedeš. Telo uvek čini sve što može da eliminiše toksine, a intenzivan miris je znak da se telo nastoji očistiti. Neugodan miris tela i zadah su znakovi da su nataloženi toksini u telu dosegli svoju opasnu razmenu. Zato umesto dezodoransa, radije pije zelene sokove.

Imaš problema sa spavanjem – probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlezde. San će ti se poboljšati kada se rešiš toksina i eliminiše upalne procese u telu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde