Pet grešaka kod upotrebe kondoma kojih se trebate paziti

0
962
greške prilikom upotrebe kondoma
Photo: Pixabay.com

Korišćenje sredstava poput prezervativa oba partnera tokom odnosa štiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Učinkovitost je zagarantovana samo ako upotrebljavate odgovarajuće kondome na pravilan način. Otkrijte gde većina parova greši kod zaštite.

1. Držanje kondoma u novčaniku i u zadnjem džepu pantalona 
Prezervativi su izuzetno rastegljivi, ali ne i svemogući. Većina muškaraca drži jedan komad za svaki slučaj“ u novčaniku koji potom stavljaju u zadnji džep farmerki.

Trenje i povećavanje temperature paketića usled stiskanja ili sedenja na kondomu smanjuje njegovu učinkovitost pri zaštiti. Primetite li da partner poseže za novčanikom, ponudite ga svojim kondomom u originalnom pakovanju.

2. Nedovoljno praznog prostora na vrhu kondoma
Ako ne ostavite dovoljnu količinu slobodnog prostora, oko 1,3 centimetara na vrhu kondoma, rizikujete mogućnost pucanja, što poništava originalnu funkciju ovog kontraceptivnog sredstva.

Prezervativi s lubrikantima ili oni s efektom hlađenja imaju mnogo manji rok trajanja od klasičnih prezervativa.

3. Kondom pogrešne veličine 
Većina muškaraca ima penis prosečne veličine kojima odgovaraju uobičajeni kondomi. Međutim postoje i oni muškarci čiji je penis mnogo manji ili veći od proseka i koji bi trebalo da koristiti prezervative namenjene njihovoj veličini kako tokom seksa ne bi došlo do pucanja ili spadanja.

4. Prekasno navlačenje kondoma 
Neki parovi uključuju kondom u seksualni odnos neposredno pre vrhunca muškarca, što je totalno pogrešan način korišćenja ovog kontraceptivnog sredstva. Ne samo da se na taj način ne štitite od trudnoće, nego se ne štitite ni od eventualnih polno prenosivih bolesti.

5.  Rok trajanja kondoma
I kondomi imaju rok trajanja da li znate to? Prezervativ nije preporučljivo upotrebljavati nakon njegovog isteka pa redovno proveravajte datum na kutijici.

Imajte na umu da nemaju svi kondomi isti rok trajanja, već da on zavisi o proizvođaču i vrsti samog proizvoda. Prezervativi sa ugrađenim lubrikantima ili oni sa efektom hlađenja imaju mnogo manji rok trajanja od klasičnih prezervativa.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde