Oprostiti prevaru ili NE?

Preljuba nije neoprostiva i ne predstavlja nešto što bi moglo u potpunosti da ugrozi odnos među partnerima. Međutim, postoje situacije kada prevaru ne bi smeli da oprostite.

0
390
Oprostiti prevaru ili NE

Prevara ili preljuba je postala deo svakodnevnog, savremenog  i modernog načina zivota u svetu biznismena i poslovnih ljudi. Podjednako je zastupljena i kod muškaraca i žena.

Preljuba nije neoprostiva i ne predstavlja nešto što bi moglo u potpunosti da ugrozi odnos među partnerima. Međutim, postoje situacije kada prevaru ne bi smeli da oprostite. Neki mogu da prevaziđu ovaj probem i nastave dalje, a kod nekih se tu stavlja tačka i prekida brak ili veza. Za većinu preljuba je nešto odlučujuće da je braku došao kraj. Kod malog broja prevarenih ipak možda postoji način da se spase veza od razvoda.

Nebitno je ko je preljubnik muz ili žena, bitno je da je do toga došlo, najčešće  kao posledica nerešenih problema u braku, posledica dugotrajnih nezadovoljstava, ne pronalaženje kompromisnih rešenja bračnih parova.

 KADA BRAK MOŽE DA OPSTANE I POSLE PREVARE

Psihoterapeuti tvrde da kada se neverstvo otkrije, ako prevareni partner pređe preko neverstva, veza često postaje bolja, jer  se tada oboje trude da  ojačaju brak. Ukoliko partneri potraže na vreme pomoč porodičnog psihoterapeuta, lakše će prebroditi bračnu krizu. Partner koji vara u braku, pokušava da od te osobe sa kojom vara dobije sve ono što mu u braku nedostaje: ljubav, nežnost, novine u seksu,  podrška, razumevanje. Kod većine se prevara završi kao obična avantura koja doprinese da u brak uđu novine i brak spasi od ustajale monotonije.

Oprostiti prevaru ili NENajpre je potrebno da prevarena strana želi da pređe preko prevare i želi da joj brak opstane, ali ako mu oprosti, posle toga više nema prebacivanja.

Prevara je jedan od načina da se pobegne od problema. Ako se  problem reši, postoje šanse da brak opstane. Da dođe do razrešenja problema, neophodno je po otkrivanju prevare otvoren i iskren razgovor. Tada je potrebno sve priznati prevarenoj osobi i dati odgovor na sva pitanja. Ne plašite se da ako sve priznate može pogoršati situaciju, baš suprotno, ako se kasnije nešto otkrije da ste prećutali ili slagali, tek tada se više ne vraća izgubljeno poverenje. Kada saznate istinu morate sami odlučiti da li imate dovoljno volje i snage  da nastavite dalje i prelazite preko prevare i date još jednu šansu za novi početak u vašem braku. Tad nemojte previše insistirati na detaljima prevare, već se fokusirajtie na to, zašto je do toga došlo i da onaj koji je varao oseti osećaj kajanja, osudi sebe zbog tog čina, obeća da to neće ponoviti, da se kod njega oseti želja da mu se oprosti i izrazi ljubav i nadoknadi sve izgubljene trenutke. Ovakvi postupci mogu pomoći kod osobe koja se dvoumi da li da oprosti, ipak oprosti.

Ako je potrebno potražite i stručnu pomoć, da sebi olakšate postupak praštanja i uputi  vas kako da ojačate vezu. Naravno da se to ne rešava odmah, ipak je potrebno da prođe neko vreme. Za to vreme poradite na jačanju veze,  jer partner mora da shvati koliko vredi vaša veza i šta je time mogao sve izgubiti. Za to vreme vratite izgubljeno poverenje i tek tada, kada ste sigurni u sve gore navedeno oprostite prevaru. Tada pustite da sve ide svojim tokom, prirodno i postepeno.

 KADA BRAK NE OPSTAJE POSLE  PREVARE

Razvodom se uglavnom završavaju većina svih prevara. I ako se ne dese tada po saznanju, bude kasnije . Osobe koje su bile u stanju da jednom prevare iz bilo kog razloga, budite sigurni da će to kad tad ponoviti. Najčešće  se dešava, nakon oproštene prevare, vaša veza ima još gori odnos i tu nema nikakve budućnosti.

Oprostiti prevaru ili NEAko ste za prevaru sami saznali, a ne od njega kao čin kajanja, to se zasigurno ponavlja. Sve što vas bude asociralo na osobu sa kojom vas je varao ili  o bilo kom detalju prevare, uvek vas vraća na početi stadijum prevare. Život će vam se pretvoriti u noćnu moru i pakao, stalno če vam biti slika kako vas on vara.

Osoba koja vas vara ne voli vas dovoljno, da bi bio sa vama, bez obzira na razna opravdanja koja su uvek spremna. Teško je iskoreniti taj preljubničko avanturistički duh, jer oni misle ako ste jednom prešli preko toga i drugi put čete. Postoje i oni koji su sugurni u vas da vi mislite da on to nikada više neće ponoviti  i ne sumnjate u njegovu vernost. Preljubnici su obično dobri glumci, to ne smete nikako zaboraviti.Tu povratka nema. Većina prevarenih nikada ne mogu da zaborave i to može samo još više da ugrozi vezu, ta veza više nikada neće biti kao pre.

Tim psihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM Niš, koga čine eminentni stručnjaci: psihijatripsihoterapeuti, porodični psihoterapeuti, psiholozilogopedi, defektolozi i dečiji neurolog, deciji psihijatar, EEGbiofeedback terapeuti se trude da pruže najbolju uslugu našim klijentima.

Ukoliko imate problem javite se na vreme Psiho centaru MM u Nišu!

Mi radimo i online preglede. Zakažite svoj termin  iz topline svog doma putem viber poziva, a mi ćemo organizovati razgovor sa izabranim terapeutom. Pozovite nas na naš broj 069 1298 136 ili posetite sajt: www.psihocentarmm.com