Obrada parodontalnog džepa

Obrada parodontalnog džepa je terapijski zahvat kojim se vrši odstranjivanje svih patološki izmenjenih tkiva parodoncijuma. Cilj ovog tretmana je smanjenje dubine parodontalnih džepova i stvaranje novog pripoja mekog tkiva.

0
326
Obrada parodontalnog džepa

Obrada parodontalnog džepa predstavlja važan postupak u lečenju parodontopatije.

Parodontopatija je progresivna, degenerativna bolest parodoncijuma (potpornog aparata zuba), koja u poslednjoj fazi dovodi do klaćenja, pomeranja i ispadanja zuba. Nažalost, ona je uz karijes, najrasprostranjenije stomatološko oboljenje.

Istraživanja pokazuju da od parodontopatije boluje više od 40 odsto odrasle populacije. Dok je kod 60 odsto pacijenata koji su zašli u 5. deceniju upravo ona glavni krivac za gubitak zuba, a ne nelečeni karijes, kako mnogi misle.

S obzirom na ozbiljne komplikacije veoma je važno na vreme prepoznati simptome bolesti. Jedan od njih je pojava parodontalnih džepova.

Parodontalni džep je patološki formirani prostor između zuba i koštanih zidova. Nalazi se ispod nivoa desni, a nastaje kada upala desni napreduje i dovede do razaranja koštane čašice u koju je usađen zub. Kao posledica dolazi do koštanog defekta i formiranja džepova. U tom slučaju neophodna je obrada parodontalnog džepa.

Šta obuhvata obrada parodontalnog džepa?

Obrada parodontalnog džepa je terapijski zahvat kojim se vrši odstranjivanje svih patološki izmenjenih tkiva parodoncijuma. Cilj ovog tretmana je smanjenje dubine parodontalnih džepova i stvaranje novog pripoja mekog tkiva.

Prema mestu izvođenja, razlikujemo gingivalnu i subgingivalnu obradu parodontalnog džepa. Gingivalnom se uklanja upaljeno vezivno tkivo bočno od parodontalnog džepa. Dok se subgingivalnom uklanja tkivo parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do alveolarne kosti.

Obrada parodontalnog džepa može se izvoditi na pojedinačnom zubu ili kvadrantima, ukoliko je zahvaćeno veće područje.

Kako se izvodi obrada parodontalnog džepa?

Kiretaža zuba, kako se još naziva obrada parodontalnog džepa, se izvodi pod lokalnom anestezijom. Što znači da je potpuno bezbolna procedura.

Obrada parodontalnog džepaDžep se obrađuje pomoć posebnih instrumenata koji se nazivaju parodontalne kirete. Vrh instrumenta ulazi u parodontalni džep tako da se laserom ili mehaničkim brušenjem uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo. Pri čemu se vrši ispiranje 3% hidrogenom kako bi se prostor dezinfikovao. Na taj način je omogućeno da desni srastu na čistoj, zdravoj površini.

Nakon procedure pacijent oseća boljitak, jer otok desni nestaje, a one poprimaju ružičastu boju.

Zavisno od težine upalnog procesa obrada parodontalnog džepa se može ponoviti više puta sve dok se ne sanirana problem i postignu željeni rezultati.

Oralna higijena nakon obrade parodontalnog džepa

U narednim danima posle tretmana obrade parodontalnog džepa može se javiti osetljivost zuba na toplo i hladno, kao i na začinjene namernice. Kod nekih pacijenata se javlja i krvarenje, što je sasvim normalno te ne morate brinuti.

Da biste sprečili dalje formiranje parodontalnih džepova neophodno je da posvetite pažnju svom oralnom zdravlju. Pre svega, pravilnom pranju zuba uz upotrebu mekih četkica. Zatim, interdentalnih četkica, konca za zuba i tečnosti za ispiranje ustiju. Takođe, morate zubni kamenac držati pod kontrolom. To ćete postići redovnom posetom stomatologu na svakih 6 meseci. U protivnom stvaranje kamenca dovešće do upalnih procesa i širenje parodontopatije.

Obrada parodontalnog džepaNemojte da dozvolite da problemi sa desnima dovedu do ozbiljnih posledica, već na vreme zakažite pregled.