Fistula na zubnom mesu

0
819
Fistula na zubnom mesu

Fistula na zubnom mesu tj. parulis predstavlja svojevrsni kanal koji se razvija od vrha zuba pa do površine usne šupljine u blizini desni i čini izlaznu tačku kroz koju se gnoj prazni.

Vrste fistula na zubnom mesu

Prema mestu nastanka fistule se dele u 3 grupe.

Prvu grupu čini fistula koja se javlja oko vrha korena zuba, a naziva se periapikalni apsces. Druga vrsta je parodontalni apsces ili apsces na desnima. Formira se na gingivi kao posledica loše oralne higijene ili nekog stranog tela unutar tkiva desni. Trećoj vrsti pripada perikoronalna fistula koja se razvija oko krunice zuba, obično na mestu nicanja umnjaka.

Fistula na zubnom mesuPrema fazi u kojoj se nalazi razlikujemo aktivne i neaktivne fistule. Aktivna fistula na zubnom mesu je crvene boje i na pritisak iz nje izlazi gnoj. Neaktivna označava da se upala povlači, te je svetlije ružičaste boje i bez gnoja.

Zašto nastaje fistula na zubnom mesu?

U većini slučajeva fistula na zubnom mesu je posledica infekcije zubnog živca. Odnosno, nelečenog karijesa koji je zahvatio dublje slojeve zuba.

Upala desni, polomljen zub, kao i bilo kakva trauma u području zubnog niza, takođe, se svrstavaju u moguće uzročnike. U retkim situacijama vađenje zuba može da pokrene razvoj fistule. Naime, kada ostane komadić zuba onemogućeno je pravilno zarastanje rane, te nastaju pogodni uslovi za formiranje gnojnog apscesa.

Kserostomija je još pokretač problema. Mada je česta pojava i kod ljudi kojima ishrana obiluje namirnicama sa šećerom.

Kako prepoznati fistulu na zubnom mesu?

Vidljiva kvržica na desnima koja je natekla jasni je znak fistule. S obzirom da je ispunjena gnojem, ukoliko dođe do njegovog ispuštanja, pacijent može osetiti i neprijatni ukus, pa i miris u ustima.

Fistula ne boli sama po sebi, ali na dodir je primetna bol, koja se ponekad širi na ostatak desni i usnu šupljinu. Ovaj simptom prate osetljivost zuba, otok na desnima, jaka pulsirajuća zubobolja.

Mogu se javiti i povišena temperatura, povećani limfni čvorovi na vratu i nelagodnost pri žvakanju i pranju zuba. Dok su problemi sa disanjem i otežano zatvaranje usta hitni znaci da potražite pomoć lekara.

Kako se leči fistula na zubnom mesu?

Iako mnogi pacijenti smatraju da fistula može sama proći, naročito nakon puštanja gnoja, neophodno je adekavtno lečenje. Terapija zavisi od mesta i uzroka koji ju je izazvao.

Ukoliko je nastala na korenu zuba primenjuje se endodontska terapija. Ona podrazumeva lečenje upaljenog zuba, uklanjanje živca, čišćenje unutrašnjosti zuba, a zatim punjenje kanala određenim pastama i plombiranje.

Fistula na zubnom mesuAko je fistula nastala na već lečenom zubu neophodna je apikotomija. U pitanju je hirurško uklanjanje dela korena zahvaćenog upalom.

Parodontne fistule se tretiraju kiretažom i dezinfekcijom zubnih džepova.

Ukoliko se ne leči fistula može da se proširi i na viličnu kost dovodeći do ozbiljnih komplikacija. Imajući ovo u vidu, nemojte odlagati posetu stomatologu.