Firenca: 10 razloga zašto je posetiti

Firenca grad koji na najbolji način opisuje svu italijansku čaroliju i raskoš. Grad koji je drugo ime za umetnost, mesto rođenja renesanse i srce Toskane.

0
1518
Firenca srce Toskane
https://pixabay.com

Italija je puna sadržaja kao ni jedna druga zemlja na svetu. Mesto je to puno kontrasta, šarma, kulture, zanimljivih ukusa i prizora koji su večna inspiracija putnicima. Firenca upravo na najbolji način opisuje svu italijansku čaroliju i raskoš. Grad koji je drugo ime za umetnost, mesto rođenja renesanse i srce Toskane. Svaka ulica priča priču koja svoje uporište ima u bogatoj istoriji, a modernost joj udahnjuje poseban šarm.

Firenca je slikoviti grad s impresivnim istorijskim centrom koji se smatra UNESCO-vom svetskom baštinom, da ne spominjemo metropolu ispunjenu čudnovatim i romantičnim skrovitim tačkama koje samo čekaju da budu otkrivene. Ovaj toskanski raj je glavna turistička destinacija za mnoge putoljupce.

Donosimo deset razloga, iako ih je realno mnogo, mnogo više zašto biste trebali planirati izlet u jedan od naših omiljenih gradova na svetu.

https://www.instagram.com/p/BHfNSwUBsBP/?utm_source=ig_embed

SRCE TOSKANE

Firenca je glavni grad toskanske regije. Područje Toskane sa svojim poznatim zelenim brežuljcima, vinogradima, ukusnom hranom, ima puno toga ponuditi. U Firenci ste u savršenom položaju da istražite regiju kratkim izletima i uživate u pejzažu. Možete otići na degustaciju vina, istraživati stare srednjovjekovne gradove u brdima, iznajmiti vespu ili bicikl, upisati kulinarski tečaj u nekoj od raskošnih vila, ili čak pomoći u berbi grožđa ili maslina za sezonu. Firenca je idealno mjesto za boravak dok istražujete.

ARHITEKTURA

U srcu grada je katedrala, nekoliko gotičkih crkava. Zeleno ružičasti eksterijer katedrale jedinstven je i vrlo efektan pa osim što ova građevina ima veliki značaj za religiju, ovo je posebno mesto za ljubitelje arhitekture.

MUZEJI

Svi znamo za muzeje Uffizi i Accademia, ali u Firenci ima dosta drugih muzeja. Muzej Bargello, nacionalni skulptorski muzej, dom je Donatellove brončane skulpture Davida i čitav niz starih relikvija iz Europe i Bliskog istoka. Palazzo Davanzati, smešten u renesansnoj palati u središtu grada, pruža posetiocima uvid u svakodnevni život sa svojim sačuvanim spavaćim sobama, alatima i kuhinjama. Proširene monumentalnog kompleksa crkve San Lorenzo, kapele Medici – spomenik uglednoj firentinskoj porodici – domaćin je zbirci skulptura Michelangela.

MODA I SHOPPING

New York i Milano obično se smatraju svetskim modnim prestonicama, ali većina poznatih italijanskih brendova zapravo je svoj dom pronašla u Firenci. Brendovi kao što su Prada, Gucci i Salvatore Ferragamo svoje proizvodne pogone i središta smestili su u Firencu. Firenca ima veliku modnu ponudu i domaćin je mnogim modnim događajima.

ISTORIJA

S obzirom na zanimljivu istoriju srednjovekovne i prosvetiteljske istorije, u Firenci ima dosta skrivenih tajni i skandala što čini blago koje treba otkriti. Krenite u obilazak i saznajte kako je porodica Medici poduprla razdoblje renesanse ili kako je stvarao Michelangelo ili zašto Hitler nije odlučio uništiti Ponte Vecchio u Drugom svetskom ratu. Firenca ima neverovatne tajne, a najbolji dio je što je vrlo dobro sačuvan grad, gdd ćete se osećati kao da putujete kroz vreme.

GASTRONOMIJA

Iako se može sa sigurnošću reći da Italija ima neverojatnu hranu i vino, može se reći da je Firenca, odnosno Toskana ona koja prednjači u  najimpresivnijim delikatesima. Uz tradicionalna jela i savremene kuvare koji pripremaju klasike s pomakom, vrlo su važni minimalni sastojci. Ukusi visokokvalitetnih sastojaka čine svu razliku u hrani, a zasigurno će vas zavesti pažnja i strast koja ide u svako jelo koje ćete probati dok ste ove.

https://www.instagram.com/p/BZWUsPoFBWR/?utm_source=ig_embed

RODNI GRAD RENESANSE

Malo ko nije čuo za jedno fascinantno razdoblje u istoriji – renesansu. Učenje o tome u školi i doživljavanje gde je sve počelo iz prve ruke su dve posve različite stvari. Svaki kutak u koji pogledate ima novu priču, zanimljivu zabavnu činjenicu i prekrasnu zgradu ili umetničko delo koje se ne sme propustiti. Biti rodno mjesto renesanse takođe znači da se ovde može uistinu mnogo toga doživeti.

https://www.instagram.com/p/BL9RaEMDFsw/?utm_source=ig_embed

POGLED

Firenca je čarobno mesto. Kada govorimo o magičnim gradovima Italije, prvo pomislimo na Veneciju ili Rim, ali ako nikada niste uzeli u obzir Firenzu, ili ste se pokušali zaustaviti na putu, definitivno nećete biti razočarani kada to učinite. Energija je živa, ali opuštena, zrak ispunjen kreativnošću i lepota je svuda.

View this post on Instagram

perfect rooftop for a sunset view

A post shared by Sam | The Blonde Scout (@sammcclendon) on

FESTIVALI

Firenca je prekrasna tokom cele godine. Grad nudi zanimljive festivale u svako doba, što može biti iznenađujuće kulturno iskustvo. Neki od najpopularnijih su Carnevale u februaru, Gelato Festival u aprilu, modni sajmovi Pitti (različiti datumi) i Festa della Rificolona (festival lampiona) u septembru. Junse smatra zlatnim mesecom Firence s brojnim svetkovinama zaštitnika kao i muzičkim i plesnim festivalima.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde