Anthem – Uzbudljivi loot-shooter BioWare studija

Da li je novi Anthem ispunio visoka očekivanja igrača? Najnoviji naslov iz BioWare studija ne može da ostavi nikoga ravnodušnim.

0
1266
anthem video igra recenzija

BioWare je studio koji je zaslužio svoj legendarni status još davne 1998. kada je izašao neprevaziđeni Baldur’s Gate. Brzo nakon toga je usledio Neverwinter Nights koji je njihovim bogatim pričama pružio grafiku kakvu zaslužuju. Zatim dolazi i Star Wars: Knights of the Old Republic (poznatiji kao KOTOR) koji mnogi smatraju najboljom RPG igrom ikada napravljenom. Naravno, čak i ovaj uspeh su prevazišli sa trilogijom koja je usledila – neponovljivim Mass Effect igrama.

Imajući sve ovo u vidu, jasno je zbog čega nastaje taj hype u svetu kada BioWare najavi novu igru jer to označava dolazak jedne nove, bogate avanture u kojoj se ne štedi na priči, grafici, animaciji, itd.

Anthem je prvi put najavljen u javnosti 2014. godine, a s obzirom da je BioWare u pitanju, igrači širom sveta su već tada krenuli da se raduju. Tri godine kasnije je predstavljen delić gameplay-a koji je prikazao neverovatnu grafiku, ali i fluidnost kretanja. BioWare je obećao nešto novo i uzbudljivo, a s obzirom da je igra konačno izašla pre par dana – da li je i ispunio svoje obećanje?

Priča i atmosfera

Jedan od glavnih aspekata svake BioWare igre je priča i atmosfera koju igra pravi. Anthem se odigrava na bezimenoj planeti na kojoj se nalaze na hiljade naprednih tehnoloških sprava koje utiču na planetu i život na njoj. Ove takozvane relikvije menjaju klimatske uslove, mutiraju živa bića, otvaraju portale i stvaraju razna čudovišta.

Kako bi opstali u jednom ovako neprijateljskom okruženju, ljudi koriste specijalna mehanička oklopna odela pod imenom Javelins koja im unapređuju kretanje i omogućuju da lete. Zahvaljujući njima, ljudska bića su uspela da se oslobode uticaja raznih neprijatelja i postanu dominantna rasa u univerzumu.

Glavna priča prati neimenovanog protagonistu koji pokušava da se snađe u ovom futurističkom svetu prepunom različitih fakcija.

anthem video igraGameplay i multiplayer

Bez obzira na priču i atmosferu, glavni adut Anthem-a je sasvim sigurno fluidnost kretanja i uzbudljiv gameplay. Javelini koje igrač kontroliše pružaju različite mogućnosti uključujući i lebdenje ili letenje. Ovi modovi kretanja su vrlo instinktivno napravljeni i jednostavni za korišćenje. Za svega par minuta ćete se naviknuti na kontrole i uživati u letu kroz predivne pejzaže.

Multiplayer svakako igra ključnu ulogu. Gameplay se može uporediti sa igrama kao što je Destiny jer se uglavnom sastoji od toga da zajedno sa ekipom drugih igrača savladate neko stvorenje i pokupite loot. U suštini, to je klasični loot-shooter koji ne može da omane.

Klase Javelina

Postoji četiri glavne klase Javelina (pomenutih letećih oklopnih odela koje kontrolišete) i svaki se prilagođava različitom stilu igre. Raznovrsni timovi koji imaju sve ove vrste su, naravno, najefikasniji u borbi. Iako to uopšte nije ni neophodno navesti, izgled svih ovih odela je, u najmanju ruku, zadivljujuć. U pitanju je savršena kombinacija ljudskog i vanzemaljskog izgleda.

anthem video igraColossus

Colossus je klasa koja je u samoj svojoj srži – tenk. Ovaj odbrambeni robot može da podnese veliki broj napada. Zahvaljujući svojoj snazi, zadaje eksplozivne udarce, ali poseduje i tešku artiljeriju za napade na daljinu. Kreću se sporo, ali nisu za potcenjivanje.

anthem storm video igraStorm

Napadi uz korišćenje magije su glavna karakteristika Storm Javelina. Ova klasa je vrlo slaba kada je u pitanju odbrana, ali zato može da nanese izuzetnu štetu neprijatelju prilikom napada. Storm igrači konstantno lebde, pa tako mogu jednostavnije da izbegnu napade sa zemlje. Veoma su moćni u kombinaciji sa Colossus klasom.

anthem video igraInterceptor

Za sve igrače koji vole rogue klasu i uživaju u brzom kretanju, tu je Interceptor koji se zasniva na brzini. Uletite u bitku, nanesite ogromnu štetu sa dva bodeža i izletite iz nje što je brže moguće. Odličan izbor za samotnjake i ljubitelje akcije.

anthem video igraRanger

Ukoliko ne možete lako da se odlučite ni za jednu od ovih opcija, tu je i Ranger klasa. U pitanju je kombinacija svih drugih klasa i oklop koji vam nudi najklasičniji doživljaj Anthem gameplay-a. Ovo je odličan izbor za početnike, ali ćete ga brzo zavoleti.

Važnost detalja

Uprkos svemu, lepota gameplay-a u video igri Anthem je u detaljima. Developeri su očigledno uložili dosta truda da animacije izgledaju primamljivo i da svet koji su napravili izgleda živo. Ove detalje ćete primetiti prilikom poletanja, kretanja kroz prirodu ili razgovora sa likovima u igri. BioWare je studio koji je uvek umeo da napravi zanimljiv univerzum koji je prepun života i zanimljivosti. Anthem je još jedan dokaz za to.

Zaključak

Hype koji prati mnoge igre poslednjih godina sprečava igrače da uživaju u naslovima koji su napravljeni sa dosta posvećenosti i ljubavi. Anthem je jedan od tih naslova. U pitanju je odličan loot-shooter prepun uzbuđenja i zabave. Nikako nemojte da propustite šansu da uživate u BioWare-ovom najnovijem naslovu.

Video igru Anthem možete poručiti preko web shopa Computerlanda ili kupiti u jednoj od njihovih gaming prodavnica:

computerland logo

ComputerLand BIG
TC BIG Fashion Višnjička 84 lok. 018A
big@computerland.rs
063/377-200
Radno vreme:
Svakim danom 10:00 – 22:00

ComputerLand Pašino Brd
TC Pašino brdo, Bačvanska 21
pasino.brdo@computerland.rs
011/28-51-740
Radno vreme:
Prodavnica: Ponedeljak – Četvrtak 09:00 – 20:00 Petak 09:00 – 21:00

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde