Zašto se najslabija društvena mreža Google+ gasi

0
1156
google plus se gasi
Photo: N.N.

Da li ste zaboravili da Google+ i dalje postoji? Ukoliko niste vrlo brzo ćete je zaboraviti. Kako je objavio Wall Street Journal, Google je pre nekoliko dana otkrio veliki problem u bezbednosti na ovoj društvenoj mreži tokom marta meseca, ali se odlučio da ne daje informacije za javnost. Sada je kompanija najavila nove mere privatnosti za svoje proizvode i zatvara ovu nedovoljno korišćenu društvenu mrežu.

Da li je neko ukrao vaše podatke?

Prema blogu koji je objavio SEO Team, inženjeri Google kompanije su prvo otkrili bezbednosni problem dok su radili reviziju svojih platformi pod nazivom „Project Strobe.“ Softverski problem je omogućio trećim stranama da pristupe privatnim informacijama korisnika, uključujući starost, pol, zanimanje i email adresu. Google tvrdi da je možda bilo pogođeno do 500.000 naloga i da je doko 438 aplikacija trećih strana moglo pristupiti tim podacima. Bag je omogućio licima da potencijalno pristup podacima od 2015. do marta 2018. godine, kada su inženjeri rešili ovaj problem.

Wall Street Journal je pregledao interne dokumente u Google kompanije i ustanovio da je pravno osoblje kompanije upozorilo na javno objavljivanje informacija, strahujući od povećanog nadzora od vladinih regulatora i loše reputacije kompanije. Google advokati su takođe utvrdili da kompanija nije bila zakonski obavezna da otkrije informacije o bagu. U izjavi, portparol Google kompanije je objasnio ovu odluku Wall Street Journalu i izjavio je da je kompanija procenila „da li možemo precizno identifikovati korisnike da bi ih informisali, da li je bilo bilo nekakvih dokaza o zloupotrebi i da li je bilo nekih upada programera ili korisnika“, rekao je. „Na nijedno od ovih pitanja ne možemo dati potvrdan odgovor.“ “

Kako Google tvrdi na svom blogu nema dokaza da su informacije ukradene, a nema dokaza daje bilo koji spoljni programer znao o ovom bagu. Ali, takođe priznaje da zbog toga što kompanija briše podatke o pristupu trećim licima nakon dve nedelje, Google revizori ne mogu sa sigurnošću reći na koje su korisnike uticali problemi ili koje podatke mogu ukrasti programeri.

Kao odgovor, Google će unaprediti način na koji korisnici ostavljaju svoje lozinke za dijeljenje Gmail-a, SMS-a, telefona i drugih podataka pomoću trećih lica. Korisnička verzija Google+ će se ugasiti u avgustu 2019. godine, iako Google planira da zadrži i nadogradi verziju platforme za poslovnu upotrebu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde