Pet razloga zašto biste odmah trebali da počnete da vozite bicikl

Razmišljate o tome da u svoj raspored aktivnosti ubacite vožnju biciklom? Ne bežite od toga i donesite pozitivnu odluku jer će zahvaljujući tome vaše telo “profitirati”.

0
991

1. Čuva zglobove

Kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti karlice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s bolovima u zglobovima ili artritisom, kaže dr. Clare Safran-Norton iz harvardske bolnice Brigham and Women’s Hospital.

2. Osigurava aerobni trening

Aerobne vežbe karakteriše vrlo umeren intenzitet te su one pre svega usmerene na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobnog treninga zbog pedaliranja koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno deluje i na sastav krvotoka. Takođe podstiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

3. Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće gluteusa, mišić kvadriceps i mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja “rade” i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a takođe koristimo mišiće u rukama i ramenima.

4. Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i uspinjanje uz stepenice, kaže dr. Safran-Norton. Sve vrste fizičke aktivnosti postaće lakše zahvaljujući vožnji bicikla.

5. Pomaže u jačanju kostiju

Dr. Safran-Norton kaže da aktivnosti poput pedaliranja u kojima telo mora pružati otpor povećavaju gustinu kostiju. Smanjena gustina nije zanemariv problem jer može dovesti do osteoporoze. Medicinska škola Harvard savetuje da se pre početka intenzivne vožnje bicikla razgovaramo sa svojim lekarom ako imamo probleme sa srcem, artritis ili tanke kosti. Ako imate osteoporozu, razmislite o vožnji tricikla koji je puno stabilniji od bicikla. Ako ste nedavno imali frakturu, uopšte nemojte voziti bicikl dok se ne oporavite jer bi novi pad mogao pogoršati postojeću povredu, smatra Safran-Norton.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde