Uskoro 30. jubilarna sezona ‘Simpsonovih’, a ‘Uvod u anatomiju’ ruši rekorde

Najdugovečnije TV serije - Gledamo ih godinama i još nam nije dosta!

0
1126

Animirana serija ‘Simpsons’ najdugovečnija je američka primetime serija, a evo još nekih koje traju duže od decenije.

Pravim ljubiteljima nije problem da provedu ceo jedan dan ili vikend da pogledaju sve sezone neke serije koja im je već neko vreme na popisu. Ali, ako serija ima više od pet sezona, zaboravite na život idućih nedelju dana. Mi smo pronašli neke serije za koje će vam trebati i više od nedelje, čak i ako ne morate na posao.
Više od 10 sezona nije ih mnogo doživelo, a ovde ćemo vam nabrojiti samo one najjače – koje su imale minimalno 13. sezona pa sve do apsolutnih rekordera.
I nema nijedne sapunice na popisu, samo drama i komedija!

Zločinački umovi

Seriju o psiho ubicama koje lovi neustrašiva ekipa FBI-vog odeljenja za bihevioralnu analizu gledali smo bez daha, a s emitiovanje je završeno sa 13. sezonom.

Za one koji vole kriminalističke serije, „Zločinački umovi“ jedna od onih koje uvek možete pogledati. Sve je puno drame, krvi ima do kolena, ali svejedno zaspete bez problema. Klasik.

Supernatural

Priča o dvojici braće koji se bore protiv demona i paranormalnih sila i bića trebala je da bude završena nakon pete sezone, ali su fanovi digli buku i doslovno naterali autore da pišu dalje. Autor Eric Kripke nakon toga je izašao iz autorskog tima.

Jared Padalecki i Jensen Ackles tako su odglumili braću Sama i Deana u 14 sezona, a verovatno je da će se snimati i 15. sezona „Supernatural“ i na taj način će postati najduža fantasy/SF serija u SAD-u.

Uvod u anatomiju

Ko nije plakao uz barem jednu epizodu ove serije ne zna šta je propustio. Medicinska drama druga je najduža u istoriji američke televizije (vidi dole), ali mogla bi i skinuti taj rekord jer je kanal ABC najavio da se Meredith Grey i ostatak ekipe vraćaju u 15. sezoni.

Nagrađivana drama autorke Shonde Rhimes donela je i status najplaćenije televizijske glumice Ellen Pompeo, a zagriženi fanovi ne mogu prestati pratiti avanture zaposlenih u bolnici Seattle Grace.

Hitna služba

„Uvod u anatomiju“ moraće doći do 16. sezone ako želi preteći najdugovečniju medicinsku seriju, a to je „Hitna služba“. Prva epizoda emitovana je 1994. godine, a svi se sećamo kako smo pratili avanture zgodnih doktora Georgea Clooneyja, Noaha Wylea i, naravno, hrvatskog glumca Gorana Višnjića kao dr. Luke Kovača.

Seriju je, inače, stvorio pisac i lekar Michael Crichton, a u 15 sezona osvojili su 23 Emmyja od 124 nominacije za tu nagradu.

CSI

Omiljeni CSI, onaj originalni iz Las Vegasa, doživeo je 15 sezona, a snimao se od 2000. do 2015. godine. U prvoj postavi, sve do devete sezone, tim stručnjaka koji uz pomoć nauke otkriju svakog kriminalca predvodio je Gil Grissom, a onda je preuzela Catherine Willows. Završetak smo dočekali uz D.B. Dansona kao voditelja tima.

Još jedna od onih serija koju su svi u jednom trenutku gledali, a ako vam original CSI nije bio najbolji od svih, ne znamo šta ste radili.

NCIS

Još jedna od onih koje možete pogledati kad god i shvatit ćete šta se događa. Kriminalistička serija sa standardnom ekipom stručnjaka i pomalo čudaka emituje se od 2003., a na jesen kreće i 16. sezona.

Inače, serija je nastala kao spin off JAG-a, koji smo voleli, a od ove su nastale još NCIS: Los Angeles i NCIS: New Orleans. U principu, radi se o kriminalističkim istražiteljima koji se bave kriminalom u američkoj mornarici.

Family Guy

Satirična animirana serija Setha MacFarlanea emituje se od 1999. godine, a iako se trebala završiti nakon treće sezone, velika popularnost pogurala ju je sve do 16. sezone. Autor MacFarlane daje glasove Peteru, Brianu i Stewieju, a otpočetka je izvršni producent.

„Family Guy“ crtani je za odrasle koji niste mogli propustiti, a vrlo je verovatno da ili ih obožavate ili ih ne možete videti. U svakom slučaju, popularnost im samo raste.

Zakon i red

Originalni „Zakon i red“ ima 20 sezona, ali valja spomenuti i kako „Zakon i red: Odeljenje za žrtve“ ima njih 18. Original se snimao od 1990. do 2010., a od serije je nastala cela franšiza. Specifično je za seriju što je u prvom delu epizode prikazivala detektive koji love kriminalce, a u drugom pravni tim koji ih pokušava osuditi.

U „Odeljenju za žrtve“ je i jedna od omiljenih televizijskih detektivki, Olivia Benson koju je glumila Mariska Hargitay. Na jesen ćemo gledati 19. sezonu.

Simpsonovi

Ubedljivo najduža animirana televizijska serija su legendarni Simpsonovi, čiju ćemo 30. sezonu gledati od septembra. Kultna serija Matta Groeninga snima se od 1989. godine, a dosad je emitovano 639 epizoda.

Homer, Marge, Lisa, Bart i Maggie tipična su američka porodica, a kroz njihove i živote sugrađana iz Springfielda autori ismejavaju američku kulturu, društvo i sve što mogu, otprilike. Kroz 29 sezona u seriji su se pojavile mnoge slavne osobe koje su dale glas „samima sebi“, a porodica ima svoju zvezdu na stazi slavnih u Los Angelesu. Homerova uzrečica „Do’h“ ušla je u engleski rečnik i cela je porodica jednostavno deo ne samo popularne nego opšre kulture.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde