Trening za noge nam pored lepog izgleda donosi i podsticanje vitalnosti uma

Vežbe za noge, naročito pod opterećenjem (vežbanje mišića) vrlo je važno za dobro funkcionisanje mozga.

0
1145

Hodanje trčanje uvek su jedna od glavnih preporuka kad je u pitanju zdravlje organizma, ali jeste li znali da jake noge znače i zdrav i vitalan mozak, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Milanu.

Naučnici su u eksperimentu koristili miševe. Onemogućili su im na 28 dana korišćenje zadnjih nogu, što je rezultiralo smanjenjem broja neuralnih matičnih stanica za čak 70 posto, za razliku od kontrolne skupine.

Ograničavanje aktivnosti dovelo je do smanjenja kiseonika u telu, što je stvorilo anaerobnu sredinu i promenilo metabolizam i na taj način dovelo do promena na mozgu.

Zaključak studije je da je vežbanje nogu, naročito pod opterećenjem  vrlo bitno za dobro funkcionisaje mozga.

„Nije slučajno to što ljudi trebaju da budu aktivni, hodaju, trče, čučnu kako bi seli, što moraju da koristiti mišiće nogu za podizanje i slično. Neurološko zdravlje nije jednosmena ulica u kojoj mozak naređuje mišićima“, objašnjava voditelljka studije Raffaella Ademi sa Univerziteta u Milanu.

Neurološko zdravlje zavisii od signala koje mišići nogu šalju mozgu i obratno. Smanjenjem nivoa vežbanja telo sve teže proizvodi nove stanice koje organizmu pomogućavaju da se privikne na stres.

Zato vam Trendy portal predlaže par dobrih vežbi za noge!

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde