Sve se vidi na usporenom snimku: Evo zašto je važno nositi masku! (VIDEO)

Dvojac koji stoji iza popularnog YouTube kanala The Slo Mo Guys pozvao je vodećeg američkog epidemiologa Anthonyja Faucija kako bi prokomentarisao njihov video kijanja u slow motionu.

0
882
Nošenje maske
Foto: ShutterStock

Gav i Den na sličnim snimcima stvorili su karijeru i kanal koji danas ima 13,9 miliona pratilaca. Na snimku koju su objavili pre nekoliko dana Gav se u slow motionu snima kako kija, broji i kašlje.

Kašalj i kijanje izgledaju kao što biste verojatno i očekivali, no ono što je iznenadilo mnoge količina je čestica izbačenih iz njegovih usta dok samo govori normalnim tonom. Kad je slično ponovio s maskom, jedva je išta pobeglo.

„Mislim da je ovo što ste upravo pokazali grafički lepa demonstracija važnosti nošenja maski i pokrivača za lice“, govori gost dr. Anthony Fauci, dok zajedno gledaju snimke.

„Sad znamo da oko 40-45 posto zaraženih nema simptome, a opet imaju virus u nazofarinksu“, kaže upravnik Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. „A znamo i da se znatan deo infekcija prenosi od nekoga ko nema nikakve simptome.“

„Dakle, ljudi imaju razumljivo, ali netačno tumačenje da infekciju prenosiš jedino kad kašlješ ili kineš na nekoga. Ono što oni ne cene je da ako govorite, čak i ako ne govorite glasno – a ako pevate, što je još gore nego samo govoriti – imate te čestice koje izlaze i mogu neko vreme ostati u vazduhu“, dodao je.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde