Roditelji su nas lagali! Devet najvećih zabluda u koje smo verovali u detinjstvu

Od kafe raste rep, ako gledaš u iks tako će ti ostati oči, ako izađeš s mokrom kosom napolje dobićeš upalu mozga...

0
533

Dok smo bili deca redovno smo slušali kritike i savete odraslih kako bi se trebali ponašati i uveravali sebe da nećemo biti isti takvi. Sad kad smo stariji i mi smo počeli svojoj deci da govorimo da ‘od kafe raste rep’ i slične gluposti.

Postoje neki mitovi u koje smo verovali kao klinci, a neki od nas možda veruju i danas. Ali, moramo vam reći, roditelji su nas lagali.

Evo devet najčešćih zabluda u koje smo verovali kada smo bili klinci:

1. Ako gledaš u iks, oči će ti ostati tako

via GIPHY

Deca često izvode grimase, kolutaju očima i gledaju u iks, ali to ne znači da će im oči trajno ostati u tom neprirodnom položaju.

2. Razbolećeš se ako stojiš na promaji

Iako je u Srbiji promaja kriva za puno bolesti, postoji i pisani dokaz da ona i nije toliko opasna. Tako u nekim udžbenicima iz infektologije u poglavlju prehlade stoji da ‘uprkos ukorenjenim vjerovanjima i zapažanjima, nema sigurnih dokaza da su hladnoća, promaja i slična stanja povezani s učestalošću prehlade’.

3. Ne idi napolje mokre kose jer ćeš dobiti upalu mozga

via GIPHY

Encefalitis ili upala mozga prilično je retka pojava i najčešće je uzrokuje virus. Šetnja napolju mokre kose nema baš nikakve veze sa upalom mozga.

4. Ako piješ kafu, izrašće ti rep

Ovu ludost stvarno nema potrebe potkrepljivati s činjenicama. Ili ima još neko ko veruje u ovo?

5. Ako progutaš žvaku, creva će ti se zapetljati

Američki magazin za pedijatriju zabeležio je probavne smetnje kod dece koja često žvaću i gutaju žvakaće gume, ali većinom blage. Veću opasnost uzrokuju veštački zaslađivači koji podstiču proliv i bol u stomaku.

6. Čitanje u mraku kvari vid

To nije naučno potvrđeno. Ono što možemo iskusiti prilikom čitanja u mraku ili pri slabijem osvetljenju jeste zamor očiju, koji traje kratko, uglavnom dok se ne odmorimo, ali ne uzrokuje nikakvo trajno oštećenje vida.

7. Ako pojedeš puno šargarepe, imaćeš bolji vid

via GIPHY

Šargarepa, baš poput džigerice ili slatkog krompira, bogata je vitaminom A, ali to je tek jedan od vitamina koji je potreban našim očima.

8. Od spanaća ćeš biti jak kao Popaj

Iako je spanać bogat gvožđem, kalcijumom, vitaminima C i K kao i karotenoidima, teško da se samo od njega mogu napumpati mišići.

9. Ako ne nosiš potkošulju, dobit ćeš upalu bubrega

Kad smo porasli shvatili smo da upala bubrega nema nikakve veze s potkošuljom ispod duksa ili džempera.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde