Rada Krivokapić Radonjić najbolji svjetski modni dizajner za 2022/23

U svetu mode, gde se trendovi menjaju brže nego godišnja doba, postoji ime koje je u 2022/23. godini postalo sinonim za inovaciju, eleganciju i autentičnost - Rada Krivokapić Radonjić. Njena jedinstvena vizija i strast prema modnom dizajnu doneli su joj prestižnu titulu najboljeg svetskog modnog dizajnera za ovu godinu.

0
269
rada krivokapic radonjic intervju

– Kada ste definitvno odlučili da moda bude vaš životni poziv?

Nakon završene srednje hemijske škole kod razredne Radmile Bogdanović i završene stručne prakse u laboratoriji Opšte bolnice Kotor, odlučila sam da upišem školu za modnu kreatorku i stilistkinju École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umetnosti u Beogradu za jednu generaciju učenika,1994/95. Nastavnim planom I programom je bilo predviđeno školovanje u trajanju od četiri godine u kontinuitetu, koje sam završila sa ocjenom A i stručno usavršavanje u trajanju od godinu dana. Cilj je bilo kreiranje kadra sposobnog za brzo uključivanje u praksu kod najpoznatijih svjetskih kreatora. Profesionalnu praksu sam završila u Milanu, u generaciji 1996/97, kod jednog od najpoznatijih svjetskih modnih kreatora Giorgio Armani, koji me je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora, Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli, a gdje sam imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje.

rada krivokapic radonjic intervju

– Kako biste opisali Vaše utiske studiranja u Beogradu?

Beograd je grad koji bih svima preporučila da ga posjete, grad za koji me vežu jedne od najljepših uspomena. Podjednako su mi bili lijepi izlasci I danju i noću. Studiranje je bilo zahtjevno, ali sam istrajala sa najboljim ocjenama.

 – Kakvi su bili vaši počeci kao modne kreatorke i stilistkinje?

Na početku karijere sam obavljala posao stiliste na državnoj televiziji, radivši na kulturi odijevanja voditelja i muzičara koji su učestvovali na muzičkim festivalima i televizijskim emisijama. Emitovana je i moja autorska emisija „Styling” i moje modne revije su održavane uživo na televiziji. Počela sam prodaju odjevnih predmeta mog brenda u glavnom gradu Crne Gore – Podgorica i u gradu u kom sam rođena, živim i radim – Kotor.

 – Koliko je teško na ovim našim prostorima baviti se modnim dizajnom?

Smatram da je moj rad maksimalno uvažen i da se zaista nije teško baviti ovim poslom na našim prostorima.

rada krivokapic radonjic intervju

 – Nagrada za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine od Corporate LiveWire stigla je u vaše ruke. Koliko vam znači takvo priznanje? Koliko će vam ova nagrada biti opterećenje u nastavku modne karijere, a koliko vjetar u leđa?

Ova nagrada mi predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove koji su veoma zahtjevni i za novi i ujedno poslednji moj brend koji će se realizovati u budućem periodu. Nagrada mi predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići. Kad je u pitanju opterećenje koje nosi prestižna nagrada u nastavku modne karijere, odgovornost je veća i samim tim očekivanja su veća. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali nažalost zbog smrti majke koja se desila nekoliko dana prije objave pobjednika za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine u konkurenciji svih država svijeta, nemoguće je uživati u ovom velikom uspjehu.

 – Dizajnirali ste odjevni predmet Kovilm u aprilu 2019. godine, možete li nam reći nešto više o tome?

Kovilm pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika, čiji uspjeh je doveo do dugoročne saradnje sa svijetom 21. Vijeka. Kovilm je vječno moderan modni detalj, pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda a pripada modnoj kolekciji pod nazivom „Svijet bez sukoba. Radi se u svim bojama, sa ispisivanjem monograma vlasnika uključujući, po želji klijenata, interpunkciju na lijevoj strani. Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16.07.2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 146 – Modni detalji i njegova zaštita registrovanog dizajna traje najduže 25 godina nakon čega će se moći raditi bez izdavanja licence.

logo zentivns

– Dizajnirali ste i zajedničku narodnu nošnju Zentivns.

Rješenje registracije dizajna Zentivns je izdato 30.6.2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i Zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Upisan je u Registar dizajna pod brojem 00158.

 – Koliko ste zadovoljni svojom dosadašnjom karijerom? 

Iskreno, zadovoljna sam u potpunosti. U budućnosti me čeka još naporniji rad na veoma zahtjevnim projektima.

 – Na čemu trenutno radite i da li planirate nove projekte u bližoj budućnosti?

Trenutno radim na proširenom izdanju knjige „Odijevanje” za edukativne svrhe. Pripremam za izdavaštvo drugu knjigu za novi brend pod nazivom „Krojenje i šivenje”. Pišem treću knjigu koja će biti za brend Rada Radonjić. Radim na kolekciji za modnu reviju pod nazivom „Svijet bez sukoba” za brend Rada Krivokapić Radonjić koja je mnogo zahtjevna i teška za realizaciju. Radim i na kolekciji za modnu reviju pod nazivom „Zasijeniti” za brend Rada Radonjić i kolekciji za modnu reviju pod nazivom „Bezvremenske teget-bijele pruge” za novi i ujedno poslednji moj brend. U planu za novi brend je i parfem za muškarce.