Pronađena je džinovska lignja na obali pored Wellingtona na Novom Zelandu dužine neverovatnih 4,2 metra

Tri brata su na plaži pronašla lignju, za koju se smatra da je najveći primerak na svetu!

0
2295
džinovska lignja
Photo: Facebook

Džinovska lignja pronađena je na južnoj obali Wellingtona na Novom Zelandu. Morsku neman nasukanu na plaži pronašla su tri brata koja su se spremala na jutarnje plivanje.

Iako su lignju pokupili naučnici radi daljnjeg istraživanja, braća su se slikala sa svojim ‘otkrićem’ i dali su odgovore za lokalne medije.

„Moj brat je pitao: ‘Što je to tamo?’ I pokazao na nju. Bila je odmah uz stazu pa smo se zaustavili i videli da je to velika lignja“, kazao je Daniel Aplin za New Zealand Herald.

džinovska lignja
Photo: Facebook

Braća, koja se inače bavi ronjenjem, izmerili su da je životinja dugačka 4,2 metra, a fotografije su objavili na službenom Facebook profilu Ocean Hunter Spearfishing and Freediving Specialists.

Životinja je bila prilično čista, bez ičeg po sebi, svedoči jedan od braće.

džinovska lignja
Photo: Facebook

Biro za očuvanje Novog Zelanda potvrdio je da je pronađeno stvorenje divovska lignja: „najveći poznati glavonožac u svetu i, verovatno, najveći beskralježnjak ikad poznat“, piše Metro. Mogu imati od tri do devet metara dužine, a toliko su retke da je prva zabeležena na filmu tek 2004. godine. Okeanografi su takođe spekulisali o postojanju vrste takozvane ‘kolosalne lignje’ koje mogu doseći čak 14 metara, a žive u ledenom moru oko Antarktika.

Ovaj primerak koji su pronašla tri brata preuzeo je novozelandski Nacionalni institut za istraživanje voda i atmosfere i trenutno rade istraživanja na ovoj džinovskoj lignji.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde