Mesta gde se prave najbolji sladoledi u svetu

0
1491
najbolji sladoled na svetu
Pročitajte koja su to mesta gde možete probati najbolje sladolede na svetu.

Sladoled je navodno bio omiljeni dezert kralja Čarla II od Engleske u 17. veku. Vek pre toga, kraljica Catherine de ‘Medici donela je u Francusku, recept za pravljenje sladoleda iz Firence kada se udala za kralja Henrija II. Danas nekoliko vekova kasnije, stvari su se malo promenile, i ovih dana sladoled možete pronaći kako se servira uz različita jela, palačinke, sa voćem, čak i povrćem, pravljen od raznih mlečnih sorti poput sladoleda od kokosovog mleka. Takođe tu su i ukusi, previše brojni i egzotični, da se i ovde i pokušali navesti.

Sva ova novostvorena raznolikost donosi sa njim i pregršt različitih kvaliteta. Neki su superi, neki su dobri, a neki jednostavno loši. Naravno loš sladoled, kako bi to parafrazirala u jednoj emisiji, gđa Prue Leith, sudija serijala The Great British Bake Off, jednostavno ne vredi kalorija. Ne možete jesti sladoled svaki dan i očekivati da će te ostati u formi i biti fit, tako da kada ga već jedete, jedite onaj za koji vredi žrtvovati koji gram više. Da bi ste bili sigurni koji je sladoled crème de la crème, zaokružili smo sedam najboljih svetskih proizvođača sladoleda. Pa ako idete na tu stranu sveta savetujemo da ih probate.

DOLCI CAFÉ SILKREAM, TOKYO

najbolji sladoled na svetunajbolji sladoled na svetu

Shibuya – Tokyo je jedno od najprometnijih mesta na planeti. To je mesto sa užurbanim komšilukom koji pokušava da stigne negde i to na temperaturi od 30 ° C. U tom haosu i žurbi pauza na poslu je uvek dobra ideja a Silkream je odlično mesto za to. Svojim upečatljivim drvenim podovima, pohabanim nameštajem i generalnom Cape-Cod letnjom atmosferom, ističe se po svojoj jedinstvenošću u ovom delu glavnog grada Japana.  Sladoled je stvarno odličan, fantastičnog ukusa. Može se kupiti u porciji ili kornetu različitih veličina, u koji se stavlja sladoled omanje planine, i u Silkream-u definitivno služe jedan od najvećih i najbogatijih sladoleda za koje znamo.

Šta naručiti: Cremia with langue de chat cone, koji u prevodu znači „kremasti meki sladoled sa biskvit kornetom“.

SWEET ROSE CREAMERY, LOS ANGELES

sladoled srbijasladoled srbija

Sedam godina Los Angeles rashlađuje ‘Sweet Rose Creamery, prvo iz Brentwood Country Mart i sada sa četiri druge lokacije. Glavni poslastičar je gospođa Shiho Yoshikawa, bivša alimna Tartine Bakery, osnovala je ovo mesto sa svojom prijateljicom gospođicom Zoeom Nathane, sa misijom da upotrebe najbolje sastojke koje nam priroda daje i na taj način osvojili tržište. U praksi to znači da svi sastojci od kojih se pravi sladoled su bez GMO-a i nabavljaju se od lokalnih farmera. Organsko mleko nabavljaju od Clover Farms iz Pensilvanije, jaja sa Chino Valley Ranchers, Kalifornija a sveže voće i orašaste plodove od seljaka iz Santa Monica. Sladoled se svaki dan pravi, kako bi zadržao originalni ukus i kvalitet.

Što naručiti: Ako treba da odaberemo ukus meseca, onda to neka bude od pistaćija

TICHY, VIENNA

sladoled srbijasladoled srbija

Možda se ne nalazi u samom centru Beča i daleko je od glavnih znamenitosti grada, ali Tichi je definitivno mesto hodočašća. Ne samo zato što nas unutrašnjost vraća u neke dane detinjstva, već zato što je njen osnivač, gospodin Klaus Tichi, pogodio (tajni) recept za skoro savršeni sladoled, koji mu omogućava da redefiniše ukuse na kojima smo odrasli. U rukama gospodina Tichia, čak su i ukusi poput skromne vanile ili lešnika suptilno povišeni. Za nešto sasvim drugačije, probajte jedan od posebnih specijaliteta, kao što je sladoled sa ukusom šeher torte ili sladoled od špageta, preliven sa sosom od jagode. Ovo je mesto za one koji vole odličan sladoled uz fenomenalnu dekoraciju.

Šta naručiti: Zaleđena marelica obložena hrskavim lešnicima, specijalitet iz 1967.

IL LABORATORIO DEL GELATO, NEW YORK

poslasticarnica sladoledposlasticarnica sladoled

Šetajući pored Il Laboratorio u ulici Ludlow na Menhetnu, osetićete neverovatno iskustvo i zbunjenost. Da li je to galerija? Da li je to studio arhitekte? Da li je to neka vrsta istraživačkog centra? Sa svojim neonskim pultom, led trakama za osvetljenjem i betonskim podom, definitivno ne izgleda kao tradicionalno mesto gde se prodaje sladoled.  Osnivač Jon Snyder, koji je takođe osnovao čuveni Ciao Bella Gelato, nudi 250 različitih ukusa sladoleda, koji se protežu od standardnih, kao što je vanila, do neverovatno kreativnih poput sladoleda od semena sezama. Gospodin Snyder je Willy Wonka za sladoled, i svakog ko proba njegove ukuse shvati zašto je na ovoj strani sveta on broj jedan.

Šta naručiti: crni sladoled sa ukusom grožđa, ili jedan od oštrih ukusa peppera

COCONUT GLEN’S, HANA, HAWAII

sladoled proizvodnjasladoled proizvodnja

Većina proizvođača sladoleda koje smo gore naveli koriste tradicionalne recepte – jaja, mleko, malo krema. To je sveto pravilo za proizvodnju sladoleda. Ali što ako ne želite koristiti mlečne proizvode? Gospodin Glen Simkins pruža odgovor na to pitanje u njegovoj sladoledžinici koja se nalazi na Havajima – koristite kokosovo mleko. To nije neka novost koristiti kokosovo mleko, ali ono što proizvedu Coconut Glen sa Havaja je stvarno posebnog ukusa i njegov recept privlači sve više ljubitelja dobrog sladoleda. Bivši kuvar, koji je odrastao u Bostonu, i njegova radnja proglašeni su na osnovu glasova čitalaca Condé Nast Traveler za proizvođača jednog od najboljih sladoleda na svetu. Probajte i garantujemo da će te se složiti sa njima!

Što naručiti: Coffee toffee ili sladoled sa ukusom mirisnog lišća hibiskusa

BERTHILLON, PARIS

poslasticarnica sladoledposlasticarnica sladoled

Ukoliko ste u Parizu, glavnom gradu Francuske, prava bi šteta bila da ne probate taj čuveni Berthillon sladoled. Svi znaju za Berthillona, i postoji dobar razlog za to. Ova prodavnica sladoleda prodaje najbolje što postoji u Francuskoj od pedesetih godina prošlog veka. Nekako ukusi njegovih sladoleda su malo slađi, puniji od svih ostalih. Osim vrtoglavih paleta ukusa sladoleda, on takođe pravi fantastične sorbete, i smatramo da je to primer za jednu od najboljih upotreba čokolade za koju znamo.

Šta naručiti: Klasičan sladoled od karamele, pravljen od salanog maslaca

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde