Neustrašivi performansi Marine Abramović

Iako su podeljena mišljenja prema umetnosti koju promoviše Marina Abramović, toj ženi se svako divi na njenoj neustrašivosti, ljudskoj toplini i velikodušnosti.

0
1731
Marina Abramović 1

Najveća performans-umetnica na svetu Marina Abramović je rođena u Beogradu 1946. Srbiju je napustila 1975. i od tada živi i radi po celom svetu. Godine 2005. skrasila se u Njujorku, nakon udaje za italijanskog skulptora Paola Kanevarija.

Slikarstvo, kojim se bavila na samom početku umetničke karijere, zamenila je za bodi-art, odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača. Iscrpljivanje tela postala je osnovna karakteristika njenog performansa. Dozvoljavala je da je publika bičuje i ljubi.

marina abramović trendy portal 2„Kad Marina Abramović umre“

O Marini je napisano bezbroj tekstova i knjiga, a portal trendy.rs će narednih dana objaviti nekoliko izvoda iz knjige “Kad Marina Abramović umre”, autora Džejmsa Vestkota, a u izdanju “Plavog jahača” iz Beograda.

Svojim čuvenim performansima u kojima je ispitivala granice fizičke i mentalne izdržljivosti, Marina je izazvala veliku pažnju svetske umetničke javnosti i nalazi se u samom vrhu najatraktivnijih i najintrigantnijih živih umetnika na svetu.

U petak, 20 septembra, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, biće otvorena retrospektivna izložba „Čistač, Marine Abramović.

Kritičari su uvek Abramovićevoj govorili da su performativni umetnici bolesni mazohisti, opsednuti nanošenjem bola sebi samima. Nije se slagala s tim ocenama. Stoga je u galeriji Studio Mora u Napulju, početkom 1975, odlučila da u performansu „Ritam 0“ sama ne radi ništa i da umesto toga vidi šta će publika činiti njoj. Šest sati je stajala nepomično i pustila da posetioci rade s njom šta im je volja, koristeći bilo koji od 72 predmeta izložena na stolu, uključujući viljušku, bocu parfema, šećer sekiru, zvono, pero, lance , igle, makaze, penkalo, knjigu, med, čekić, testeru, jagnjeću kost, novine, grožđe, fotoaparat, ogledalo, ružu, karmin i pištolj s metkom.

marina abramović trendy portal 3Prošlo je tri sata pre nego što se publika odvažila i na taj neizbežan korak uklanjanja Marinine odeće. Bivalo je sve jasnije da će Marina održati svoju reč. Zaista su mogli da joj rade šta god hoće, a da ona ne pruža nikakav otpor. Nameštali su je u niz različitih poza. Neko je preko njenog čela napisao „end“ (kraj). Neko drugi joj je lagano prosipao čašu vode na glavu. Neki njeni saveznik u publici (publika se bila podelila na one koji su hteli da zaštite Abramovićku i one koji su hteli da se zabave) brisao je suze iz njenih očiju.

Zamalo tuča u publici

Bluza joj je bila razdrljena da bi joj se videle grudi, a jedan čovek ju je ljubio u obraz. Kada je bila potpuno razgolićenih grudi, neko je trnovitu stabljiku ruže isprepleo lančićem oko njenog vrata. Sve vreme, Marina je održavala svoj besprekorni pogled koji se gubio u daljini… Taj pogled provocirao je publiku na još ekstremnije postupke. Kada je Abramovićevoj u ruku položen pištolj pritisnut uz njen vrat, uzavrela etička kriza u galeriji najzad je prekipela, kulminirajući čarkom između suparničkih frakcija u publici. Pa ipak, Abramovićeva je izdržala predviđenih šest sati.

Narednog jutra, Marina je u ogledalu primetila da joj je jedan pramen kose posedeo.

U ovom tekstu opisaćemo još jedan performans koji je uznemirio publiku zbog Marininog samoponiženja.

Marina Abramović – ples sa 400 pacova

U Frankfurtu, 1994. godine Abramovićeva je postavila „Delusional“ iz pet činova. U prvom činu na pozornici je postavljeno 150 crnih plastičnih pacova, koji fingiraju 400 pravih živih pacova, skrivenih ispod pozornice. Marina je ležala na krevetu od leda. U zadnjem delu pozornice je projektovan intervju u kome ona kazuje da u Njujorku ima 5-8 pacova po osobi, a u Beogradu 25. U jednom trenutku strgnula je platno koje je prekrivalo binu, otkrivajući svih 400 živih pacova koji su bili ispod nje. Svukla je kostim, otvorila vratanca na pozornici i uvukla se međi njih gola. Nemačka publika nije dobro reagovala na tako uznemirujuće samoponiženje. Na kraju komada, Abramovićeva, juš uvek gola, stoji jedući celu glavicu crnog luka…

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde