Mađarica – kolač koji će obogatiti vašu prazničnu trpezu

Nemoj previše kora, premalo krema, nemoj ni previše krema, neka kore budu taman, znaš ti već kako to ide – tako nekako zvuče rečenice.

0
265
mađarica kolač za prazničnu trpezu
Foto: gastronomija.hr

Kraljica kolača. Zapravo, mogli bi se usuditi da kažemo još jedan bezvremenski kolač. Idealan za vreme koje nam dolazi. Već sada, u vazduhu se oseti onaj božićni duh koji nam govori da je došlo vreme bezuslovne ljubavi i nesebičnog darovanja. Iako to sve kratko traje, moji ukućani prema mađarici gaje posebne osećaje. Ako je ima na stolu, ne treba uopšte iznositi ostale keksiće i kolače.

Eh, to vam je ta neka luda ljubav.

Mađaricu koju ja radim po mojoj je meri. Ni premalo, ni previše. Taman sam pre neki dan saznala informaciju da su pre domaćice pekle po sedam, osam kora jer je to bilo više takmičenje koja će napraviti bolju! Žene, zar ne?

Prava mađarica u kremu sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti tzv. lažnu mađaricu, koja je po meni isto jako ukusna. Kore vam moraju delovati sirove, ali da zapravo budu pečene.

mađarica kolač
Foto: Promo

Ako ih pečete predugo dobićete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Zato je vreme i način pečenja bitna stvar prilikom pravljenja.

Da vas ne gnjavim previše s uvodom, pročitajte u nastavku recept za savršenu mađaricu i okušajte sreću u pravljenju.

Sastojci:

Testo:

  • 400g glatkog brašna
  • Kašičica praška za pecivo
  • 150g maslaca
  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • 2 kašike kisele pavlake

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 300g šećera
  • 130g oštrog brašna
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika kakaa u prahu
  • 200g maslaca

Glazura:

  • 200g čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Kore:

  1. Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na četiri dela.
  2. Svaki deo razvucite na pobrašnjaloj podlozi jako tanko, pa stavite na papir za pečenje.
  3. Zajedno s papirom stavite na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C, 4 minuta.

Fil:

  1. Od litre mleka odvojite 400ml, ostatak skuvajte zajedno sa šećerom.
  2. U 400ml mleka dodajte brašno i promešajte da vam se ne stvore grudvice. Zatim dodajte smesu u mleko sa šećerom te mešajte dok ne provre.
  3. U dobijenu smesu dodajte čokoladu i prosejani kakao u prahu pa mešajte dok se ne otopi.
  4. Pustite da se ohladi pa dodajte izrađeni maslac pa sve sjedinite.
  5. Ohlađene kore premažite s pripremljenom filom.
Foto: Promo

Za kraj otopite čokoladu s malo ulja te prelijte po kolaču.

Uživajte u kraljici kolača i javite utiske. 🙂

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde