Kako da se rešim nakupljenog straha i sopstvene izolacije – LJ.B.

0
464
kako da se oslobodim straha
Photo: Pixabay.com / Ilustracja

„Draga Sano,

Ja bih savet kako da se rešim nakupljenog straha (od mnogo čega, rata, izbeglištva, smrti ,i na kraju od svojih bolesti i operacije). Sve me to dovelo u fazu, da sam se izolovala i zavukla u kuću. Imam i neka propadanja, kad izadjem iz kuće, te je to još više doprinelo povlačenju. Ja koja volim pesmu, druženja, igrati folklor, totalno sam neprepoznatljiva samoj sebi. Da dodam da se borim i sa teškim glavoboljama dugi niz godina i da sam hipo -hašimoto.“

Poštovana Lj.B. ,

Na osnovu informacija koje ste mi dali, rekla bih da se radi o posledicama koje uzrokuju panični napadi. Panični poremećaj je jedan od poremećaja iz šire grupe anksioznih poremećaja, i ono što je najvažnije moguće je osloboditi se paničnih napada uz strpljenje i kontinuiran rad.

Nakon nagomilanog stresa kojeg ste Vi, po ovome što ste naveli u pitanju, itekako imali, organizmu je potreban dodatan napor da sve to izgura, tj. u tim situacijama telo luči veće količine adrenalina, hormona stresa, koji u tim situacijama, ima funkciju da pomogne osobi da se sa stresom izbori i da ga podnese.

Ono što se uglavnom dogodi, kada se takav period završi, je da taj adrenalin, koji je sada višak, mora da se „izbaci“ iz organizma. To obično bude praćeno neprijatnim simptomima, i psihički i fizički. Najčešći simptomi su lupanje srca, ubrzano/kratko disanje, osećaj gušenja, preznojavanje, talasi vrućine, nesigurnost u nogama itd. Usled njihove strašne manifestacije, koja su izvan naše voljne kontrole, osoba misli da je životno ugrožena ili da gubi kontrolu nad svojim ponašanjem.

U vašem slučaju ovi simptomi su se možda pojavili nekada kada ste bili van kuće i sada osećate da ste ugroženi i doživljavate napad svaki put kada je napustite ili pomislite da je napustite. Vaše misli su te koje izazivaju senzacije koje imate i promenom njih možete doći do oslobađanja od simptoma koji Vas muče.

Ako vratite film unazad, na prvi napad koji ste imali, ono što ga razlikuje od svih narednih je intenzitet. Prvi napadi su uvek najteži jer su pravi i praćeni pravim simptomima koje je telo izazvalo, svaki napad nakon njega je izazvan našom interpretacijom, tj. mislima.

Jedan od uzročnika Hašimoto hipotireoiditis-a, takođe je stres, tako da je i ovaj problem koji imate, verovatno produkt Vašeg stresnog života.

Strahova ćete se osloboditi, kada se pozabavite direktnim izvorom koji ih primarno izaziva. Najbrži put ka izlečenju je svakako psihološko savetovanje, jer Vas tu kroz proces vodi stručno lice, i radi se konkretno na Vašem slučaju i simptomima.

Ukoliko niste u mogućnosti da dođete na savetovanje uživo ili preko Skype-a, predlažem Vam sledeće. Pokušajte da se posvetite aktivnostima koje Vas smiruju i radite vežbe disanja kada ste uznemireni. Druga stvar koju morate naučiti je da prekinete tok misli koji Vas vodi u strah i neprijatnost. Vi upravljate Vašim mislima, a ne one Vama, zato preuzmite kontrolu i suočite se sa svojim strahovima.

Za sva dodatna pitanja slobodno me konatktirajte na dole navedeni broj. Hvala Vam na upitu i nadam se da su Vam moji saveti bili od pomoći.

Srećno!

sana psiholosko savetovanje

Psihološko savetovanje Sana

www.psiholoskosavetovanje.rs

Terazije 14,
Beograd, Srbija

+381 66 130215

Ukoliko želite da i vi dobijete odgovor na vaš problem pošaljite nam mail i Ana će vam rado odgovoriti sa stručnim savetima. Mail možete poslati klikom ovde.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde