Football Manager 2019 – Nov izgled, a stari dobri gameplay

Novi Football Manager 2019 je tu, ali koje su to novine koje možete očekivati od ovog legendarnog naslova? Pročitajte našu novu recenziju u kojoj smo vam približili ovaj naslov!

0
805
football manager 2019 recenzija
Photo: Promo
Sports Interactive je najavio izlazak petnaestog dela Football Manager 2019 (FM19), ali da li će imati dovoljno inovacija da osveži seriju i da privuče neke nove fanove?

Uvek na samom vrhu gejming liste

Svima je vrlo jasno da Football Manager već odavno nema nikakvu konkurenciju na tržištu. Poslednjih osam godina dominira na sceni, otkad je pobedio starog Championship Managera i naterao Eidos da se povuče daleke 2009.
Naravno, treba napomenuti da je dominacija Football Managera počela još mnogo ranije pre ovog obračuna sa Eidosom. Oduvek je bio pokazatelj toga kako treba da izgleda kvalitetna simulacija.
Međutim, svi mi znamo kakav je značaj zdrave konkurencije i kako ona može da pomogne svakoj franšizi da dostigne nove nivoe. Nažalost, Football Manager to nema.
Football Manager 2019 video igra
Photo: Trendy.rs
Ono što drži studio Sports Interactive na oprezu umesto konkurencije je online zajednica koja pomno prati svaki novi deo.
Zahvaljujući brojnim sugestijama koje se kače po forumima, Football Manager je bolji svake godine i sve se više prilagođava željama fanova.

Novine u Football Manager 2019

Ipak, bez obzira što ova igra evoluira na pravi način, postavlja se pitanje da li video igra Football Manager 2019 tu da donose dovoljno novina i da se može nazvati novom igrom ili je to samo jednostavno ažuriranje baze.
Sports Interactive je još u septembru najavio Football Manager 2019, a ovako sporo najavljivanje pojedinih opcija u igri je već postalo tradicija.
Najavljene promene interfejsa nisu donele ništa preterano novo, ali to uistinu retko ko više i očekuje od ovog naslova. Činjenica da je jedna od karakteristika koje su najavili i dobijena licenca za Bundesligu već sama po sebi govori da je njihov potencijal za inovacije skroman.
Football Manager 2019
Photo: trendy.rs
Na svu sreću, uneli su i neke suptilne ali neophodne promene koje će svakako olakšati život svim vernim fanovima. Na primer, sada možete da prevučete ikonice na toolbar, što ne izgleda kao velika promena, ali i te kako znači u igri kao što je Football Manager 2019.
Promene interfejsa su pre svega kozmetičke i nude pravo osveženje. Novi izgled je u isto vreme i svež i nostalgičan, a to je savršena kombinacija za ovu vrstu igre.
Dve glavne promene ove godine uključuju module za trening i taktiku. Sada su postali znatno integralniji deo igre, što je veoma važno.

Taktiziranjem do pobede u FM19

Football Manager 2018 je prošle godine uneo inovacije kada je taktika u pitanju, a one su bile preko potrebne. Zahvaljujući njima, menadžeri su dobili nove alatke za igru, a to se sasvim lepo pogodilo sa evolucijom fudbala u stvarnom svetu. Iako niko ne može da kopira Jirgen Klopov hevi metal fudbal, ova taktika vam daje šansu da se malo približite tome.
Football Manager 2019
Photo: Trendy.rs
Problem je bio taj što je sistem ipak bio previše komplikovan.
Zanimljivo je što su fanovi Football Managera uglavnom radoznali ljudi koji po forumima često pokušavaju da razbiju sistem. To rade kako bi otkrili kako mečevi funkcionišu i pobedili veštačku inteligenciju. Za neke, dobitna strategija su tri napadača ili dijamantska formacija, ali uvek postoji nešto.
Najverovatnije je da će i ove godine najžešći fanovi na forumima pokušati da pronađu zlatnu strategiju, ali to je sad već tradicija.

Pravljenje ličnih strategija u Football Manager 2019

Football Manager 2019 ima mnoštvo unapred napravljenih strategija koje se mogu prilagoditi svakom stilu igre. Pored toga, postoji pregršt raznih opcija koje će vam pomoći da modifikujete sve ove obrasce onako kako želite i pretvorite ih u vaše lične strategije.
Football Manager 2019 video igra
Photo: Trendy.rs
Kao i u stvarnom svetu, sve nove ideje morate da isprobate na terenu, a u novom menadžeru imate mnoštvo prilike za to. Iskoristite tri sesije dnevno da oblikujete vaš tim tačno kako želite.
Možete da podelite tim u napadačke, odbrambene i golmanske grupe koje dobijaju svog mentora i razvijaju se u skladu sa svojim individualnim potrebama. Prava kombinacija fizičkih vežbi, promišljenih taktika, i team building aktivnosti će pomoći vašem timu da dođe do vrha.

Scouting Center i Dynamics

I ove godine ćemo imati prilike da koristimo scouting center i dynamics koji su uvedeni u igru prošle godine. Sa druge strane, vraća se i često kritikovani medical center bez obzira što su mnogi fanovi naglasili da ovaj dodatak previše olakšava igru kada je u pitanju saniranje povreda. I dalje ne znamo da li će u FM19 biti na neki način izmenjen i prilagođen.
Football Manager 2019 video igra
Photo: Trendy.rs
Problem kod ove franšize, međutim, je taj što se čini da ipak pomalo kaska za svetom. Iako je u svetu fudbala Expected Goals (xG) procena već uzela maha, Football Manager je još uvek ignoriše. Ova izuzetna metoda pomaže da se bolje oceni performans tima i pojedinačnih igrača jer konačan rezultat nekad jednostavno ne pruža dovoljno informacija. Moguće je da će Sports Interactive poslušati svoje fanove i u nekom sledećem naslovu to konačno i uključiti.
Football Manager 2019 video igra
Photo: Trendy.rs
Može se napomenuti da i 3D rendering mečeva nije baš sjajan, ali kada je u pitanju FM, to stvarno ne igra neku ulogu. Većina pravih, FM entuzijasta retko koristi 3D posmatranje meča jer je nepregledno i uopšte nije u skladu sa samim konceptom igre. Umesto toga, komentatorski prenos ili, u najboljem slučaju, 2D grafike pružaju optimalno menadžersko iskustvo.

Zaključak: Da li je Football Manager 2019 kvalitetan naslov?

U skladu sa svim što smo napomenuli dosad, šta je to što možemo očekivati od Football Managera 2019?
Najveći broj promena koje je Sports Interactive uveo u FM19 tiču se iskustva korisnika i baziraju se na sugestijama pravih fanova igre. Sa jedne strane, to znači da se Football Manager nije pomerio daleko od svoje solidne osnove – što je sasvim dobar znak. Sa druge strane, to znači da je sam osećaj igranja znatno prijatniji i prilagođeniji igračima. To je, na kraju krajeva, ono što se i očekuje od ovakve video igre.
Ono u šta možete biti sigurni je da će Football Manager i nakon ovog naslova ostati najbolja simulacija u svom žanru, daleko iznad svake konkurencije. Football Manager 2019 je, na neki način zahvalnica svim vernim fanovima koji su pomogli da igra postane ono što jeste danas. Postoji veliki broj gejming studija širom sveta koji od SI mogu da nauče šta znači poštovati svoje igrače i slušati njihove sugestije.
Zbog svega toga, Football Manager je zaslužio svoj legendarni status. Sasvim smo sigurni da ćete uživati i u novom FM 2019 čim ga se dočepate.
Football Manager 2019 video igra recenzija
Photo: Promo
Football Manager 2019 možete poručiti i preko web shopa www.computerlandshop.rs i dobiti ga na kućnu adresu ili posetiti neku od prodavnica Computerlanda i kupiti je odmah!

computerland logo

ComputerLand BIG
TC BIG Fashion Višnjička 84 lok. 018A
big@computerland.rs
063/377-200
Radno vreme:
Svakim danom 10:00 – 22:00

ComputerLand Pašino Brd
TC Pašino brdo, Bačvanska 21
pasino.brdo@computerland.rs
011/28-51-740
Radno vreme:
Prodavnica: Ponedeljak – Četvrtak 09:00 – 20:00 Petak 09:00 – 21:00

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde