Colette: Fantastičan film o pravima žena nam stiže u bioskope

Film nam govori o jednoj od najpoznatijih francuskih književnica svog vremena koja je iza sebe ostavila niz uspešnih priča i romana od kojih je danas svakako najpoznatiji „Gigi“ iz 1944. godine.

0
525
Film Colette Srbija
Photo: Instagram @bleeckerstfilms

Filmovi s jakim glavnim ženskim likovima i heroinama odnosno filmovi koji se bave temom prava žena i usponom žena u društvu trenutno su izrazito popularni. Na tragu toga, ugledni reditelj Wash Westmoreland prihvatio se nimalo lakog zadatka da režira biografske priče o književnici Sidonie-Garbrielle, danas puno poznatijoj po imenu Colette.

Reč je o jednoj od najpoznatijih francuskih književnica svoga vremena koja je iza sebe ostavila niz uspešnih priča i romana od kojih je danas svakako najpoznatiji „Gigi“ iz 1944. godine.

Upravo će ta priča najprije biti pretvorena u pozorišno komad 1951. godine u kojoj je glavnu ulogu ostvarila tada još uvek nepoznata Audrey Hepburn, a nakon toga i u mjuzikl 1958. godine koji će u devet kategorija osvojiti svih devet prestižnih nagrada Oscar, uključujući i onu za najbolji film godine. Colette je 1948. godine nominovana za Nobelovu nagradu za književnost, a za tačno mesec dana njena biografska filmska priča dolazi i u domaće bioskope. Ovim putem predstavljamo vam prvu najavu za film COLETTE.

Nakon što se udala za uspešnog Parižanina poznatog pod imenom „Willy“, Sidonie-Gabrielle Colette napušta svoj dom u kojem je provela detinjstvo kako bi živela u Parizu – mesto gde se spajaju intelekt i umetnički glamur. Nedugo potom, Willy nagovara Colette da ona bude ta koja će pisati romane, a koji će se izdavati pod njegovim imenom. Ona uskoro započinje da piše polu-autobiografski roman o odvažnoj i besramnoj devojci sa sela imena Claudine. Roman postaje bestseler i kulturna senzacija. Colette i Willy postaju glavna atrakcija u Parizu, a njihove zajedničke avanture inspirišu nove romane s likom Claudine. Međutim, Colette uskoro započinje bitku za kreativno vlasništvom svojih knjiga, bitku koja prkosi ulogama polova tog vremena i koja će je naterati da pobedi društvene ograničenosti i da pokrene revoluciju u svetu književnosti, mode i seksualnog izražaja.

Film COLETTE režirao je Wash Westmoreland, u posednje vreme najpoznatiji po režiji hvaljene drame o Alzheimeru „Još uvek Alice“ za koji je Julianne Moore osvojila svoju prvu nagradu Oscar u karijeri. Uz Westmorelanda, scenarijo za film potpisuje i Rebecca Lenkiewicz (jedna od scenarista poljskog filma „Ida“, inače dobitnika nagrade Oscar za najbolji strani film 2013. godine). Sam scenarijo utemeljen je na kratkoj priči Richarda Glatzera koji je preminuo 2015. godine. Glavne uloge u filmu COLETTE ostvarili su Keira Knightley u glavnoj ulozi kao i Dominic West koji glumi njenoga supruga „Willya“.

Premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Torontu, film COLETTE pokupio je simpatije publike, ali i izuzetno dobre kritike koje su se posebno odnosile na dvoje glavnih glumaca. Dominic West nominovan je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu za britansku nagradu nezavisnog filma, a Keira Knightley vrlo visoko konkurše za još jednu nominaciju za Oscara (do sada je u karijeri nominovana dva puta – za filmove „Ponos i predrasude“ i „Igra imitiranja“).

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde