Bizarni srpski pogrebni običaji – Toliko neobični da se graniče sa realnošću

U tradiciji našeg naroda postoje ukorenjeni običaji. I dok se jedni prenose s kolena na kolena, drugi su odavno nestali, dok su treći doživeli izvesne promene. Ipak, jedno je sigurno običaji u Srbiji obuhvataju svaki deo našeg života - počev od rođenja, preko svadbenog veselja, pa do smrti.

0
36
Bizarni srpski pogrebni običaji

Bizarni srpski pogrebni običaji postoje i danas, iako živimo u modernom dobu.

U tradiciji našeg naroda postoje ukorenjeni običaji. I dok se jedni prenose s kolena na kolena, drugi su odavno nestali, dok su treći doživeli izvesne promene. Ipak, jedno je sigurno običaji u Srbiji obuhvataju svaki deo našeg života – počev od rođenja, preko svadbenog veselja, pa do smrti.

Međutim, postoje običaji za sahrane koji ne samo da nisu u skladu sa religijom, već su toliko neobični da se graniče se realnošću. Iako se vezuju za narodna verovanja za sahrane mnogima je teško poverovati da se oni i dalje izvode.

Koji su najbizarniji srpski pogrebni običaji otkrivamo vam u narednim redovima.

Bizarni srpski pogrebni običaji koji će sprečiti pokojnika da se povampiri

Tradicionalno kupanje i oblačenje pokojnika je priprema koju nalažu pravoslavni običaji za sahrane. U pojedinim krajevima oni se prožimaju sa bizarnim ritualima.

Bizarni srpski pogrebni običaji Prema verovanju plakanje pored osobe koja umire nije dozvoljeno, jer se time otežava dolazak smrti. Zbog toga u času umiranja uz uzglavlje ostaje samo jedan član porodice koji ima zadatak da čim nastupi smrt upali sveću.

Sveća iznad glave pokojnika predstavlja simbol Hrista koji osvetljava put čovekovoj duši. Ukoliko se ona ne upali duša će lutati u tami, a po bizarnom uverenju postoji opasnost da se preminuli povampiri i počne da uznemirava porodicu. Ovo je nemoguće izbeći ako su u trenu smrti u džepu preminulog bile šibice koje su jasni znak da će se voljena osoba vratiti kao vampir.

Prilikom priprema sahrane kućni ljubimci se izbacuju iz prostorije u kojoj se nalazi preminuli. Razlog za to je isti. Odnosno vlada mišljenje da će preminuli postati vampir ako pas ili mačka preskoče njegovo telo.

Venčanje sa pokojnikom

Prema mišljenju mnogih stanovnika naše zemlje kada su u pitanju bizarni srpski pogrebni običaji prvi na listi jeste crna svadba.

Ovaj običaj se, obično, praktikuje kada umre mladi muškarac koji nije stigao da sklopi brak na zemlji. Tada njegova verenica ili nepoznata devojka dolazi na sahranu a čitav ritual dobija veoma neobični tik.

Crni brak traje godinu dana. Za to vreme supruga ne sme da se preuda, niti da započne vezu sa drugom osobom, jer se to smatra preljubom.

Bizarni srpski pogrebni običaji koji se obavljaju na četrdesetodnevnom pomenu

Kult mrtvih u istočnoj Srbiji najviše obiluje bizarnim običajima. Među njima se posebno izdvaja buđenje preminulog. Naime, 40. dana po smrti porodica u jutarnjim časovima odlazi na groblje gde otkopava preminulog.

Bizarni srpski pogrebni običaji Nakon otvaranja kovčega lice pokojnika se briše belom maramom, a zatim okreće ka suncu kako bi ga sunčevi zraci još jednom obasjali. Na taj način obezbeđuje se večni život u nebeskom svetu. Po zakopavanju izvode se isti pogrebni obredi kao na dan ukopa.

Za razliku od “Famadihana”, rituala naroda na Madagaskaru koji svoje pretke na svakih 7 godina otkopavaju, Vlasi to čine jednom i samo u slučaju da je umrla mlada osoba, ali se o običaju malo zna jer se izvodi u krugu porodice.

Bez obzira da li se pridržavate određenih pogrebnih običaja ili verovanja, pogrebno preduzeće Drnda Internacional je tu da vam pomogne u najtežim trenucima, bilo da se radi o organizaciji sahrane ili prevozu preminulih iz inostranstva.