Kakvi su vaši utisci? Ovo je najgledanija mini-serija IKADA na Netflix-u

Od kada se pojavio, ljudi ne prestaju pričati o novom Netflix-ovom hitu, hvaljenoj mini-seriji "The Queen's Gambit". Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netflix-ova objava da je "šahovsko čudo" najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

0
1210
The Queen's Gambit
Foto: Screenshot/Youtube

Serija je emitovana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mestu u 63).

U isto vreme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer Netflix ih je sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provere jer Netflix je poznat po sumnjivim brojkama.

Ipak, velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za „kako igrati šah“ porasla za 250 posto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Snimljena po romanu

Serija sa sedam nastavaka, snimljena po istoimenom romanu Waltera Tevisa, smeštena je u 50-e i 60-e godine prošlog veka i prikazuje meteorski uspon fiktivne šahistice Beth Harmon, devojčice usvojene iz sirotišta u Kentuckyju, u svetu šaha rezervisanom za muškarce.

Sjajna izvedba glavne glumice Anye Taylor-Joy i dvoboji na šahovskoj ploči napetiji od boksačkih mečeva opčinili su gledatelje pa je serija, objavljena krajem oktobra, zahvaljujući usmenoj predaji postala apsolutni hit.

Impresionirani su i ljubitelji šaha što je očito po objavi brojnih članaka u specijalizovanim časopisima i gotovo jednoglasnim pohvalama profesionalaca na društvenim mrežama.

To je najbolje što sam video u šahu„, kazao je francuski velemajstor Anthony Wirig.

Isto misli i predsednik francuskog šahovskog saveza Bachar Kouatly koji hvali njenu realnost i stvarne šahovske partije.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde