„Prvi korak je inaktivacija toksične supstance kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvata niz reakcija kojima se inaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim i na taj način se izlučuju putem urina, znoja ili preko stolice“, objašnjava za Zdravu Kravu, Ana Ilić, mag. nutricionizma iz Hrvatskog akademskog centra primenjenog nutricionizma.
Zato se i popularne dijete za detoksikaciju organizma najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćno-povrćnih sokova, kašica ili smoothieja. Ali one su vrlo restriktivne i mogu naštetiti organizmu, ako se sprovode neoprezno i traju više od sedam dana.
„Veliki problem kod popularnih dijeta za detoksikaciju je gubitak telesne mase. Međutim, fokus detoksikacije trebao bi da bude prvenstveno čišćenje organizma i regeneracija stanica jetre, ako je prethodno došlo do njihovog oštećenja“, kaže nutricionistica Ilić.
Da li je detoksikacija jetre uopšte moguća?
Kako bi očuvali zdravlje jetre i osigurali njen pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu ishranu. Uz takvu pravilnu ishranu može se pojačati konzumacija namirnica koje podstiču obnavljanje jetre. Prvenstveno je potrebno izbegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebno zasićenim masnim kiselinama, i jednostavnim ugljenim hidratima. To je najčešći sastav “brze hrane”, industrijskih prerađevina, polugotovih i gotovih jela, ali i namirnica poput mlečne čokolade, pavlake, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka.
Takođe, vodite računa o umerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola na celokupni unos energije.
Detokscikacija jetre koprivom i maslačkom
„Jedite količinu hrane koja vam osigurava adekvatan unos energije, jer veći unos energije utiče na smanjenje funkcije jetre. Tekom dana unosite raznovrsne namirnice. Unosite složene ugljeno hidrate iz celih žitarica, pseudožitarica (heljda, amarant), integralni pirinač ili testenine. Obogatite obroke svežim voćem i povrćem. Izvori proteina neka vam budu plava riba, belo pileće meso, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuvana jaja, mahunarke, delomično obrano mleko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, surutka, posni sveži sir ili skuta“, naglašava Ilić.
Nemojte zaboraviti ni blagorodno dejstvo orašastih plodova, semenki i mahunarki. Osvrnite se na unos nezasićenih masnih kiselina i birajte hladno ceđena biljna ulja, poput maslinovog, lanenog ili ulja uljane repice.
Čišćenje jetre gorkom soli
Uz izbalansiranu ishranu možete pojačati rad jetre unosom gorkih namirnica, poput špargle, cikorije, radiča, rikule, maslačka, brokolija, kupusa, kelja i cvetače kao i tamnozelenog lisnatog povrća, govori nutricionista Nenad Bratković iz NutriKlinike. Takođe, u ishranu treba uvrstiti i korenasto povrće, a prvenstveno šrgarepu, peršin, cveklu i đumbir.
Od svežeg voća pojačajte unos voća bogatog pektinom, kao što su jabuka, kruške i bobičasto voće kao i citrusi zbog većeg sadržaja vitamina C. Zamenite popodnevnu kafu s biljnim čajevima, a hranu začinite raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršun, ruzmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i klinčić.
Ove namirnice zbog mikronutrijenata kao i biološki aktivnih tvari koje deluju kao antioksidansi učestvuju aktivno u očuvanju stanica jetre.
Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina, koje su potrebne za detoksikaciju jetre. Uz to, sadrže i holesterol kao i kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumancetu, a jetru štiti od širokog spektra toksičnih tvari i pomaže joj u izbacivanju teških metala.
Namirnice koje čiste jetru
Zeleno lisnato povrće – kelj, kao i drugo povrće iz roda kupusa, sadrži visok nivo sumpora koji podržava čišćenje jetre i pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Konzumirajte maslačak jer njegov sastav taraksin stimuliše probavne organe, jetru i žuč, a to na kraju pospešuje probavu i apsorpciju masti.
Voda – svakako treba da unosite dovoljno tečnosti u sebe jer voda igra ključnu ulogu pri eliminaciji toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazite da budete hidrirani. Međutim ne preterujte jer i to može biti opasno. Izbegavajte ‘ledenu’ vodu jer telo tad troši više energije na zagrevanje umesto na izlučivanje probavnih sokova.
Artičoka i špargla – glavni aktivni sastojak artičoke cinarin pospešuje lučenje žuči iz jetre. Špargla je bogata glutationom, potentnim antioksidansom, kao i folnom kiselinom, vrlo važnim vitaminom u metabolizmu.
Grejp – naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, podstiče jetru na razgradnju masti i u isto vreme povećava osetljivost na insulin. U istraživanju iz 2010. godine otkriveno je kako naringenin podsticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uslove u organizmu sličnim postu i na taj način imitira delovanje lekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.
Beli i crni luk – hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidativnog enzima koji u svakoj stanici tela neutralizuje slobodne radikale. Na primer, alicin iz belog luka ima i antibakterijsko te protiv upalno dejstvo, a smanjuje i holesterol.