Ako mislite da je vaša daska za seckanje čista, posle ovog članka promenićete mišljenje

Daska za seckanje ima čak dvesto puta više fekalnih bakterija od WC šolje, a to nije sve...

0
912
čišćenje kuće stana daska za seckanje dezinfekcija
Designed by Freepik

Nakon što sredite generalno stan sve bi trebalo da bude čisto, uredno i zdravije. Međutim, nije uvek tako. Reader’s Digest donosi niz grešaka koje svakodnevno radimo u kući, a trebali bi ih pod hitno prestati.

Ne koristite vruću vodu za pranje odeće – Veš, koje nije osetljiv, najbolje je da perete na 70 stepšeni celzijusa. Belgijska studija pokazala je kako se bakterije s odeće lako prenose na odeću bez bakterija, ako je voda u kojoj se zajedno peru hladna.

veš mašina pranje odeće
Photo: Pexels.com

Ne dezinfikujete dasku za seckanje – Daska za seckanje ima čak dvesto puta više fekalnih bakterija od WC šolje! Nakon što je operete u vreloj vodi, prebrišite je s octom i ostavite preko noći. Možete je poprskati i sredstvom za dezinfikovanje. Takođe, za piletinu koristite posebnu dasku jer to meso ima bakterije koje treba termički obraditi. Tako npr. ako nakon piletine seckate voće i jedete ga sirovo dolazite u opasnost od zaraze.

Ne čistite kantu za smeće – Iako redovito iznosite smeće, vaša kanta za smeće je leglo bakterija ako je redovno ne perete. Bakterije ostaju na dnu, iako verovatno koristite vreće za smeće.

via GIPHY

Koristite prljave sunđere – Velik broj bakterija nalazi se upravo na sunđerima i ostalim krpicama za čišćenje, koje preretko menjamo. Ako se krpice dobro ne operu nakon korišćenja, sa sapunom i toplom vodom, sve bakterije će završiti na vašim rukama, a zatim u vašim očima i ustima. Ne štedite na novim sunđerčićima!

Ne čistite madrace – Madraci su raj za grinje i bakterije, koje su najčešći uzrok alergija. Međutim, čistimo ih vrlo retko. Stručnjaci preporučuju njihovo čišćenje jednom mesečno. Spoljni sloj operite u vrućoj vodi i dobro osušite. Još je bolje ako imate parni usisavač.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde