5 simptoma koji ukazuju na sepsu

Ukoliko infekcija nije dovoljno dobro lečena, ona može napredovati van kontrole do te mere da dođe do sepse, stanja koje je opasno za život.

0
623
Sepsa- 5 simptoma
Designed by Ijeab

Kada infekcija nije dovoljno dobro tretirana i lečena, ona može napredovati van kontrole do te mere da dođe do sepse, stanja koje je opasno za život. Ovaj tihi ubojica može se sprečiti na vreme, ali moraš znati ove znakove kako bi mogla na vreme reagovati.

Sepsa, najozbiljnija posledica bakterijskih infekcija doslovce tera telo protiv sebe, tj. organizam sam sebi povredjuje organe i tkivo.

Može se razviti i iz najmanje upale, a sve započinje nekom infekcijom. Ova bolest, na sreću, retko napada ljude koji su dobrog zdravlja, no kada se aktivira može imati kobne posledice za bilo koga.

Iako lekari i dalje ne znaju zašto i kako dođe od infekcije do sepse, ona se mora što pre početi tretirati, jer ako uznapreduje može se pretvoriti u septički šok, krajnji oblik ovog stanja.

Carmen Polito, asistentica profesora medicine na Emory University School of Medicine opisuje kako ovo stanje „narušava kardiovaskularni sastav što rezultira vrlo niskim krvnim pritisku i nedovoljnim dotokom krvi do vitalnih organa“. Ne postoji način kojim bi se mogla testirati, pa je i sepsu i septički šok vrlo teško dijagnostikovati.

No, ono u što su doktori sigurni jest da je sepsa najčešće uzrokovana s ove četiri infekcije: pneumonijom, abdominalnim infekcijama (poput upale slepog creva), infekcijama urinarnog trakta te kožnim infekcijama ili infekcijama mekanog tkiva, objašnjava profesor hirurgije Craig Coopersmith, također s Emory University School of Medicine.

Znakovi sepse se često preklapaju s onima septičkog šoka, poput bolnog mokrenja ili problema s disanjem. Kada se razvije sepsa simptomi su drhtanje, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i proliv. Dobro je znati i  5 znakova koji ukazuju na rizik od sepse, a svakako bi ih trebala znati kako bi mogla pravovremeno reagovati.

1. Hladne ili koščate ruke

U slučaju sepse, tvoje se telo orjentiše na pumpanje krvi prema najbitnijim organima, poput srca, bubrega i mozga, pre nego na neke delove tela koji su manje bitni da bi organizam preživio, kao što su ekstremiteti. Zato su ljudima koji imaju sepsu ruke hladne i deluju mršavo ili koščato zbog smanjenog dotoka krvi.  No zapamti – hladne ruke nisu nuspojava samo smrtnih bolesti, ovo bi te trebalo zabrinjavati jedino ako dolazi s još nekim od ovih znakova.

2. Manje urina ili tamniji (više koncentrirani) urin

Bubrezi su najugroženiji pri oboljenju od sepse jer se urin počne zadržavati u telu i u manjim količinama izlazi van iz tela. Tako koncentriran, urin postaje tamniji i ima intenzivniji miris.  Ovo može biti i posledica dehidracije, koja dolazi od jačeg znojenja zbog groznice, te ne unošenjem dovoljno tečnosti pritom.

3. Promjena mentalnog stanja

Zbunjenost, smanjena razina osvešćenosti, lakomislenost te vrtoglavica mogu biti rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, dehidracije i ‘loših’ toksina koje napuštaju telo zbog sepse.

4. Ubrzani rad srca

Ovde ne mislimo na malo brži rad srca koji osetiš nakon jutarnjeg jogginga, nego na osećaj da će ti srce jednostavno izaći iz tela od brzine otkucaja.

Srce napravi oko 60 – 90 otkucaja u minuti, a sve što je iznad 90 u minuti i dolazi u kombinaciji s još nekim od ovih znakova je izuzetno zabrinjavajuće.

5. Problemi s disanjem

Primetiš li da ti se disanje ubrzalo ili ti su ti udisaji kraći od uobičajenih, kao da si se upravo popela uz dugačko stepenište, a imaš ili si imala pneumoniju pre toga, to bi mogli biti znakovi sepse.

Tvoje telo, kao i kod ubrzanog rada srca, počinje previše raditi – u ovom slučaju, konzumirati više zraka i time proizvoditi više ugljen dioksida.

Nemoj prenagliti

Osetiš li ili primetiš na nekome u svojoj blizini neke od ovih simptoma, a imala si ili je ta osoba imala neku od spomenutih ili sličnih infekcija u telu, ovi bi te znakovi trebali zabrinjavati i trebala bi što pre potražiti lekarsku pomoć jer se ovde šteta povećava svakim satom.

U drugom slučaju nemoj se previše brinuti jer gornji simptomi mogu biti posljedica mnogih, za život i ne tako opasnih stanja.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde