Zašto su se Amerikanci okomili na Huawei?

SJEDINJENE Američke Države intenzivirale su svoju borbu oko tehnologije s Kinom otkrivanjem optužbi protiv vrhuške kompanije Huawei.

0
206

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tvrdi da je Huawei ukrao trgovinske tajne američkih kompanija i učestvovalo je u uroti za izbegavanje američkih sankcija Iranu. Optužbe se odnose i na financijsku direktoricu Huaweija Meng Wangzhou, koja je uhvaćena u Kanadi i preti joj povlačenje iz SAD-a, za CNN komentarišu Jethro Mullen i Ben Westcott.

Ono što će se dogoditi s Huaweijem i Meng imaće ogromne posedice za dva vodeća svetska lidera koja su u sve većem sukobu oko trgovine i tehnologije. Ovaj spor oblikovaće odnose Pekinga i Washingtona u nadolazećim godinama i mogao bi biti presudan za nastojanja Kine da postane globalna tehnološka velesila.

Ugrožen opstanak Huawei-ja

Analitičari smatraju da bi Huawei mogao doživeti sudbinu svoga manjeg konkurenta ZTE-a, koji je prošle godine bio osakaćen nakon što mu je bilo zabranjeno kupovati ključne tehnološke komponente od američkih kompanija.

”Optužbe će verovatno dovesti do nametanja kontrole američkog izvoza, što bi moglo ugroziti opstanak Huaweija. Bilo kakva mera olakšanja za vodeću kinesku kompaniju mogla bi biti vrlo skupa, a ova tema imaće središnju poziciju u aktualnim američko-kineskim trgovinskim pregovorima, napisao je Dan Wang, tehnološki analitičar firme Gavekal, svojim klijentima.

Huawei je vodeća kineska tehnološka kompanija, koja zarađuje milijarde dolara prodajući mobilne i telekomunikacijsku opremu širom sveta. Sedište joj je u Shenzenu i postala je svetao primer brzog kineskog tehnološkog razvoja poslednjih decenija. Huawei prodaje više mobilnih nego Apple.

Kako se Huawei širio na inostranstvo, tako ga je SAD već 2012. godine identifikovao kao sigurnosnu pretnju, tvrdeći da bi kineska vlada mogla koristiti Huaweijeve proizvode za špijuniranje. Huawei je poricao optužbe, ali se našao u središtu rastućeg suparništva SAD-a i Kine za poziciju svetskog tehnološkog lidera.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde