„Ulaganje u Zlato: Kako Da Počnete“

0
629


Investiranje u zlato je dugogodišnja tradicija koja se još uvek održava. Zlato je uvek bilo cenjeno kao sredstvo za dugoročno ulaganje. Investitori često ulažu u zlato zbog njegove sposobnosti da zadrži svoju vrednost u vremenu. Zlato je takođe često korišćeno za diversifikaciju portfelja, što znači da se investitori trude da smanje rizik uloženog novca.

Kada investitori razmišljaju o investiranju u zlato, postoje različiti načini na koje mogu da se pridruže. Jedan od najjednostavnijih načina je kupovina fizičkog zlata. Ovo uključuje kupovinu zlatnih nakita, zlatnih minđuša, zlatnih poluga ili čak zlatnih zrna. Fizičko zlato može biti skupo, pa je važno da se investitori obrate svojim finansijskim savetnikom pre nego što se odluče za kupovinu.

Investitori takođe mogu da se pridruže tržištu zlata putem ETF-a (exchange traded funds) ili zlatnih fondova. ETF-ovi i zlatni fondovi su specijalizovani investicioni fondovi koji se baziraju na ceni zlata. Investitori koji ulažu u ETF-ove ili zlatne fondove ne moraju da poseduju fizičko zlato. Umesto toga, oni kupuju i prodaju zlatne ETF-ove ili zlatne fondove na berzi.

Investitori koji žele da ulože u zlato, ali ne žele da ulažu u fizičko zlato, mogu da razmotre investiranje u zlatne akcije. Zlatne akcije predstavljaju akcije kompanija koje se bave rudarstvom, proizvodnjom ili trgovinom zlatom. Investitori koji ulažu u zlatne akcije mogu da zarade novac na osnovu promena cena zlata.

Investiranje u zlato može biti veoma korisno za investitore koji žele da diversifikuju svoje portfelje. Međutim, treba da se zapamti da postoje rizici uključeni u investiranje u zlato. Investitori bi trebalo da se obrate svojim finansijskim savetnikom pre nego što se odluče za investiranje u zlato.