Strah, osećaj nesigurnosti, depresija i kako se ponašati prema ljudima je problem naše J.P.

0
419
anksioznost stres panika strah
Photo: Pexels.com / Ilustracija

Pozdrav… slučajno sam naletela na ovu stranicu. I kada sam pročitala o čemu je reč, odmah sam odlučila da Vam pišem.

Mesec dana i malo jače u nazad mi se dešava sve ovo što je napisano gore. Strah, osećaj nesigurnosti, depresija, kako se ponašati prema ljudima… pokušavam da nadjem neko rešenje, ne vidim nijedno. Nikada nisam imala ovakav period… ali eto, sada je tu i ne prolazi.

Zahvalna sam Vam unapred.

J.P.

_______________________________________________

 

Poštovana J.P. ,

Hvala Vam na interesovanju, ova rubrika je i osmišljena kako bi podstakla ljude da traže pomoć na vreme i reše sve nedoumice koje imaju, uz pomoć stručnih saveta psihologa.

Anksioznost je stanje uznemirenosti koje često prati i depresija, usled nemogućnosti osobe da se suoči i izbori sa svojim strahovima. Kada osećate konstantno sniženo raspoloženje u periodu od najmanje dve nedelje, može se raditi o depresiji. Kako bi prošlo važno je naći uzrok koji je pokrenuo to stanje. Okidači mogu biti različiti, preopterećenost obavezama na poslu, fakultetu, nesuglasice sa partnerom ili ukućanima, zdravstvene ili hormonslke promene, reakcija na sezonske promene, STRES itd.

Najbolje bi bilo kada biste malo razmislili o svom životu i potencijalnim događajima ili stresovima koji mogu biti uzrok i razlog Vaših strahova. Ukoliko niste u mogućnosti sami, slobodno me kontaktirajte. Moja preporuka je da ne zanemarujete simptome ukoliko ih osećate, jer sve probleme je lakše rešiti dok su u začetku, nego kasnije. Kasnije postaju sve više prožimajući, sve više ometaju svakodnevno funkcionisanje, socijalno ponašanje, otuđenje od ljudi itd.

Nemojte dozvoliti da Vas anksioznost koju osećate ubedi da se povlačite iz socijalnog života. Razmislite malo i napišite za situacije u kojima osećate strah koliko su one zaista ugrožavajuće? Da li se nekada Vaš strah obistinio? Da li rešavate problem ako se ne suočite sa njim?

Kada je anksioznost u pitanju, uvek preporučujem i tehnike relaksacije, disanja dijafragmom, jogu, vođenu meditaciju itd. Na taj način učite da kontrolišete hiperventilaciju (ubrzano disanje) koje je se često javlja kod anksioznosti i pravite relaksiranu atmosferu u kojoj možete racionalno da mislite i samim tim pomognete sebi.

Nadam se da će Vam moji saveti biti od pomoći.

Vaša Sana

sana psiholosko savetovanje

Ana Stamenić, klinički psiholog

+ 381 66 13 02 15

Terazije 14, Beograd

ww.psiholoskosavetovanje.rs

Rubrika Draga Sano pomaže vam da na vaše životne probleme odgovore dobijete od kliničkog psihologa Ane Stamenić koja redovno pomaže naših čitaocima. Više o ovoj rubrici i kako da nam pošaljete vaš problem možete pročitati ovde.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde