Šta je endoskopija?

0
3119
endoskopija

Endoskopija je postupak u kojem vaš lekar, koristeći specijalizovane instrumente, ima uvid u unutrašnje organe i krvne sudove vašeg tela. Endoskopija omogućava hirurgu da vidi probleme unutar tela, bez pravljenja velikih rezova.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov vrši endoskopske preglede, bezbedno, bezbolno i po pristupačnim cenama.

Hirurg ubacuje endoskop kroz mali rez ili otvor na telu. Endoskop je fleksibilna cev sa malom kamerom na vrhu, koja omogućava lekaru da vidi unutrašnjost vašeg tela.

Zašto je potreban endoskopski pregled?

 

kolonoskopija

Lekar specijalista može savetovati endoskopiju kako bi bolje vizuelno ispitao neki organ. Osetljiva kamera i slika koja se prikazuje direktno na ekranu, omogućava mu da vidi potencijalne probleme, bez pravljenja velikih rezova. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, lekar može predložiti endoskopsku biopsiju, koja se sastoji u uzimanju malog uzorka tkiva.

Lekar će pre endoskopskog pregleda pregledati sve simptome, obaviti fizički pregled, i eventualno predložiti testove krvi. Ovi testovi će pomoći da vaš lekar dobije preciznije informacije i bolje razumevanje uzroka simptoma.

Endoskopski pregled – priprema

konoskopija

Lekarska ordinacija Dr Nestorov na čelu sa lekarom specijalistom, daće vam instrukcije o tome kako da se pripremite za endoskopiju.

Većina endoskopskih pregleda zahteva da 12 časova pre procedure ne jedete ništa. Prepisaće vam laksative ili klistir noć pre pregleda, kako biste očistili organizam. Pre endoskopije, vaš lekar će uraditi fizički pregled i proučiće kompletnu medicinsku istoriju. Neophodno je da lekara obavestite o lekovima koje uzimate, uključujući i dodatke ishrani, kao i alergijama i osetljivosti na pojedine preparate. Lekove koji izazivaju krvarenja, moraćete da prestanete da uzimate par dana pre endoskog pregleda. Najbolje je da nekoga bliskog povedete sa vama, jer anestezija koju dobijate može izazvati pospanost i motoričku usporenost.

Endoskopija – vrste

endoskopija

Postoji nekoliko vrsta endoskopskih pregleda. u ovom blogu ćemo vas upoznati sa nekim od njih.

  • Artoskopija se koristi za ispitivanje zglobova.
  • Bronhoskopijom se ispituju pluća.
  • Kolonoskopija je ispitivanje stanja debelog creva.
  • Citoskopijom se pregleda bešika.
  • Enteroskopija služi za ispitivanje tankog creva.
  • Histeroskopija se koristi za ispitivanje unutrašnjosti materice.
  • Laparoskopija je vrsta pregleda koja se koristi za ispitivanje abdomena ili karlice.
  • Gastrointestinalna endoskopija se koristi za ispitivanje jednjaka i gornjeg crevnog trakta.
  • Uretroskopija je vrsta endoskopskog pregleda koja se koristi za ispitavanje uretra.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde