Ukoliko su banane vaše omiljeno voće onda ste napravili pravilan izbor, jer pored savršenog slatkog ukusa one su i izvor hranljivih materija.
Međutim ljudi su naravno različiti i neki se u rafovima supermarketa okrenu ka bananama zelene boje, dok su drugima izbor one sa žutom korom i tamnim pegicama po sebi. Ali ove dve vrste banana kako mi volimo da ih zovemo „zelene“ i „zrele“ imaju totalno drugačije dejstvo na telo i zdravlje vašeg organizma.

Naravno obe vrste su super zdrave za vaš organizam ali pročitajte koje su prednosti a koje mane odabira neke od ove dve, na oko različite vrste banana.
Zelene banane
Za: Visok nivo skroba i probiotičkih crevnih bakterija
Za: Nizak sadržaj šećera i glikemijskog indeksa, što je korisno za one osobe koje imaju problem i moraju redovno da vrše kontrolu šećera u krvi (npr. tip 2 dijabetesa)
Za: Zbog velike hranljivosti dovodi do osećaja sitosti duže vreme
Protiv: Kod osoba kojima smeta skrob, može izazvati nadimanje
Protiv: Što je banana zrelija smanjuje se njeno antioksidativno dejstvo
Žute (tačkaste) banane
Za: Lakše se vari jer većinu skroba pretvara u šećer
Za: Viši nivoi antioksidanata
Za: Mnogo slađa i može se upotrebiti kao dodatak poslasticama
Protiv: Visok glikemijski indeks u poređenju sa zelenom bananom
Protiv: Gubitak nekih mikronutrijenata tokom starenja
