Leto i korona virus: Koliko su sigurna kupališta i kako da budete zaštićeni ovog leta?

Preporučujemo pet letnjih aktivnosti u kojima možete uživati na otvorenom, a sigurne su i tokom pandemije, ako se pridržavate preporučenih mera.

0
1170
Leto i korona
Foto: Pixabay

Leto je u punom jeku, ali zbog širenja korona virusa i dalje treba da budemo oprezni i odgovorni u aktivnostima. I dalje se u fazi „otvaranja“ pitamo da li možemo bez straha odlaziti na bazene, roštiljade, koncerte, street festivale i uživati i druge aktivnosti na otvorenom zbog kojih toliko volimo leto i druženja, s obzirom na to da je broj obolelih i dalje je u porastu

Evo pet letnih aktivnosti u kojima možete uživati na otvorenom, a sigurne su i tokom pandemije korona virusa, ako se pridržavate preporučenih mera.

Socijalno distancirani piknik

Nema prepreka ukoliko želite da napravite piknik u svom dvorištu ili na nekoj zelenoj površini na otvorenom. Pridržavajte se preporuke da ste dovoljno udaljeni jedni od drugih, što ne bi trebao biti problem, te izbegavajte deljenje posuđe.

Epidemiolog i specijalista za infektivne bolesti dr. Rashid Chotani kaže da je važno izbegavati jesti čips ili salatu iz zajedničke posude. Bolje je i za svakog sigurnije ako je svaki obrok zasebno poslužen. Savetuje se i da se ne dira hrana koju nećete uzeti, kao i ne deliti boce i čaše.

Kupanje u moru, jezeru i bazenu

Još uvek nema dokaza da se koronavirus širi vodom pa je sigurno kupanje na morskim plažama i jezerima. Ako se primenjuju higijenske mere u bazenima – dezinfekcija hlorom i tuširanje kupača pre ulaska u bazen – i bazenska voda je mikrobiološki ispravna i gotovo sigurna od zaraze koronavirusom. Naime, kako prenosi zdravstveni portal WebMD, koronavirus se može pronaći u mokraći zaraženih osoba te se može zateći u otpadnim vodama. Zato je važno da se redovno primenjuju mikrobiološke mere te da su bazeni i kupališta dobro zaštićeni od kanalizacijskih ispusta.

Profesor mikrobiologije i imunologije na američkom University of Arizona, Charles Gerba, koji je proučavao koronaviruse u vodi, kaže da oni mogu preživeti u vodi od dva do tri dana, ali upitno je može li nas virus Covid-19 zaraziti u vodi. Od vode veća opasnost su ljudi pa i u moru i u bazenu držite razmak od drugih metar i po. Tako se ponašajte i kada izađete iz vode jer propisanim razmakom smanjujete mogućnost zaraze putem aerosoli, tj. iskašljavanja, što je veća opasnost nego čak i ako se utvrdi da se koronavirusom možemo zaraziti i preko vode. Ako na kupalištima ili na plaži koristite zajedničke sanitarne prostorije ili boravite na mestima većeg okupljanja ljudi, češće perite ruke i nosite masku.

Kampovanje

Već se naveliko govori o tome da nam stiže zlatno doba kampovanja. Kampovi su atraktivnija i sigurnija mesta zbog lakšeg održavanja socijalne distance, boravka u prirodi i manje fluktuacije ljudi.

Svako poseduje svoju opremu (šator, vreću za spavanje, pribor za kuvanje) i ne deli je s drugima. Ako još niste sigurni da li biste se upustili u nezaboravnu avanturu kampovanja, dobar izbor su i mobilne kućice, kojih je sve više. Osiguravaju „svoj komadić“ prostora u kojem možemo nesmetano boraviti i imaju vlastiti sanitarni čvor.

Drive-in bioskop

Siguran i zabavan način provođenja vremena je drive-in bioskop. Ulaznice se kupuju online, a tokom projekcije ne izlazite iz vlastitog automobila. Piće i grikalice možete da donesete sami, a doživljaj neće izostati.

Filmske projekcije na otvorenom, praksa gledanja filmova pod zvezdanim nebom, započela je 50-ih godina prošlog veka, a u međuvremenu se proširila svetom. U doba pandemije koronavirusa odličan je i siguran način zabave.

Kafa u kafiću

Ispijanje kafe ujutro i popodne među omiljenijim je načinima provođenja vremena. Iako su kafići i restorani otvoreni, a uz preporuku nošenja maski i relativno sigurni, ipak radije odlazite u kafiće i restorane koji su na otvorenom i gde možete držati razmak od metar i po do dva.

Leto i korona
Foto: Pixabay

Izbegavajte zatvorene prostore s mnogo ljudi. Obavezno dezinfikujte ruke na ulazu i nastojte ne dodirivati ništa nepotrebno. Ne zadržavajte se na šanku, osim kad naručujete, a, ako ih i ima, izbegavajte konzumirati grickalice u činijicama na stolovima te koristiti začine i čačkalice koji stoje na stolovima.

Šta ako morate koristiti zajednički wc?

Ako je moguće izbegavajte korištenje javnih toaleta, ali ako ne možete, uvek sa sobom imajte masku i alkoholnu dezinfekciju u slučaju da ja tamo ne zateknete. Nakon pranja ruku sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi, ruke obavezno dezinfikujte sredstvom na bazi alkohola.

Prilikom puštanja vode u školjku najpre zatvorite poklopac. Naime, recentna istraživanja pokazuju i da ispiranje WC-a može stvoriti oblak aerosolnih kapljica koje mogu ostati u vazduhu dovoljno dugo da se zarazite i vi, ali i osoba koja nakon vas uđe u prostor. Poklopljena zahodska školjka i nošenje maske značajno će umanjiti rizik zaraze koronavirusom.

Je li uopšte sigurno putovati?

Otići na planirano putovanje ili ne pitanje je oko kojeg se mnogi još dvoume. Međutim, uz pažljivo planiranje i pridržavanje propisanih mera ne treba da odustanete od putovanja. Najvažnija kontinuirana informisanost, posebno praćenje preporuka Kriznog štaba civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, prometnih informacija HAK-a i praćenja mera koja izvanredno može izdati MUP.

Ako možete na put radije krenite osobnim automobilom jer ćete tako smanjiti mogućnost zaraze i skratiti trajanje putovanja. Bez obzira na to što se nalaze u svim benzinskim postajama na autoputevima, korisno je krenuti na put s paketom maramica za dezinfekciju i jednokratnih rukavica za domaćinstvo.

Koristite jednokratne rukavice tokom punjenja goriva i dodirivanja površina na pumpama. Takođe, dezinfikujte ruke, volan, menjač i druge površine unutrašnjosti vozila nakon što se vratite s pumpe ili trgovine. Prilikom zadržavanja na odmorištima pojačajte higijenu ruku, ako dolazite u kontakt s drugima nosite masku, a kad god je moguće držite socijalnu distancu. Savetuje se korištenje beskontaktne naplate putarine.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde