Kako da pomognete mladima da nikada ne posegnu za narkoticima

0
52
kako da pomognete mladima

S obzirom na to koliko je narkomanija rasprostranjena u društvu, mnogi roditelji su veoma zabrinuti da se ovo ne desi njihovom detetu. U ovom tekstu se možete informisati kako da pomognete mladima da nikada ne probaju narkotike, jer je ovo često put bez povratka.

Kako da pomognete mladima da ne probaju narkotike i zašto je to važno?

Nažalost, mladi danas mogu da čuju za drogu praktično svuda: u muzici, filmovima, vestima i na TV-u. Čuju za opasne psihoaktivne supstancima putem interneta, bilo da je to YouTube ili društvene mreže, poput Facebook-a i Instagrama. Ponekad je ovo dobar način da se deca edukuju o štetnim efektima ovih supstanci, ali nažalost, često se u popularnim pesmama promoviše konzumacija droga.

Tinejdžerske godine su najčešće doba da neko proba drogu. Ovo može dovesti do problema sa psihoaktivnim supstancama i kršenjem zakona i u odraslim godinama. Ono što je nekad počelo kao rekreativna zabava može da dovede do uništenja svog, ali i tuđih života.

Veliki broj registrovanih zavisnika je upravo tako i počelo da konzumira narkotike, ali je to ubrzo postao njihov način života, koji je ugrozio sve što su ikada postigli. To podrazumeva porodične i prijateljske odnose, ali i karijeru, hobije i naravno, zdravlje. Štaviše, neizostavni pratilac svake adikcije jesu ogromni zdravstveni, ali i materijalni gubici. Sve su to razlozi da „sasečete problem u korenu“, i sprečite da se mnoge loše stvari u životu vašeg deteta.

kako da pomognete mladima 1

Kako da pomognete mladima da ne probaju narkotike – Saveti za roditelje

Svaki roditelj se pita koji je najbolji način da pomogne svom detetu da se distancira od svih stvari koje se asociraju sa drogom. Srećom, postoji toliko toga što možete da uradite.

Neki od najboljih „zaštitnih faktora“ ili stvari koje možete da uradite kako bi se smanjili mogući rizici jesu:

  • Pružanje mogućnosti za rast i zabavu
  • Učenje dece od malih nogu da je u redu reći NE svim štetnim oblicima ponašanja, uključujući i narkomaniju
  • Pomaganje deci da pronađu prijatelje i uključe se u druge aktivnosti
  • Davanje deci priznanja i pohvale za dobre odluke
  • Pomaganje deci da se povežu sa vama i prijateljima
  • Imati pozitivan primer zdravih uverenja i jasnih standarda o upotrebi droga u porodici.

Kako se izvodi više istraživanja, presudni faktor koji pomaže tinejdžerima da izbegnu upotrebu droge i zavisnost je pozitivan odnos sa odraslima.

Što više tinejdžera uspostavlja odnose u kojima se osećaju vrednovanim i poštovanim, manje su šanse da će probati drogu. Ti odnosi podrazumevaju da se tinejdžer oseća prijatno tokom razgovora sa odraslom osobom. Takođe, ona treba da ih zaista sluša i razume, umesto da kritikuje ili savetuje. Ovi odnosi mogu biti sa bilo kim; roditelji, članovi porodice, nastavnici. Naime, često su svetski priznati stručnjaci najbolji mogući izbor.

Ukoliko vaše dete već ima problem sa narkoticima, postoji pravo mesto za izlečenje svake zavisnosti, a reč je o renomiranoj, luksuznoj klinici VIP Vorobjev.

kako da pomognete mladima 2

Klinika VIP Vorobjev – Uvek tu za vas

Sve adikcije je moguće izlečiti, a ova klinika je odličan primer za to.

Na njoj su zaposleni vrhunski stručnjaci koji koriste najsavremenije i najinovativnije metode lečenja, koje su se pokazale veoma efikasnim čak i kod najtežih adikcija, ali i psihičkih problema. Klinika VIP Vorobjev je uvek u toku sa svim aktuelnostima i novinama u svetu medicine. Bez obzira na vrstu i težinu zavisnosti, uvek postoji rešenje!

Klinika VIP Vorobjev je uvek tu da vam pomogne da započnete jedan lepši i kvalitetniji život, jer nikada nije kasno da izaberete najbolje za svoje zdravlje.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde