Evo kako uništavate svoj mobilni telefon a da toga možda niste ni svesni

Male stvari koje radimo svakodnevno mogu na više načina štetno uticati na naše pametne telefone i na taj način prouzrokovati ozbiljne posledice po vaš budžet.

0
1304
Oštećenje mobilnog telefona
Designed by Kues1

Svakodnevno tokom dana rutinski radimo razne stvari sa svojom telefonima od kojih su neke čak i štetne po njih i mogu prouzrokovati ozbiljne kvarove. Evo nekoliko jednostavnih pravila kojih trebate da se pridržavate kako bi izbegli kvarove na telefonu.

Ne instalirajte svašta na telefon

Ako ne znate šta instalirate- a većina nas nema pojma ili barem ne zna dovoljno – nemojte pomoću uradi-sam videa na YouTube dodavati koješta na svoj mobilni telefon. Puno su veći izgledi da ćete nešto nepovratno oštetiti nego što ćete dobiti nešto zaista zabavno ili korisno.

Mobilni telefon
Designed by Ijeab

Ne ostavljajte mobilni izložen izvoru toplote

Ostavite li pametni telefon izložen sunčevim zracima ili drugom izvoru toplote dramatično povećavate izgled da će se pregrijati. Time ugrožavate ne samo bateriju, već i procesor i druge osetljive elektronske komponente.

Pripazite pri ubacivanju kabla za punjenje

Sigurno se i vama ponekad – recimo, u mraku pre spavanja – događa da kabal za punjenje utaknete naslepo u mobilni telefon. Ako niste pritom pažljivi, lako se može dogoditi da oštetite električne kontakte i skratite životni vek svom mobilnom telefonu.

Kabal za punjenje telefona oštećenje
Designed by Rawpixel.com

Nadograđujte redovno softver

Ako je hardver telo vašeg pametnog telefona, softver su njegov mozak i duša. Preuzimate li softver iz neproverenih ili nepouzdanih izvora nemojte da se iznenadite kad dođe do neželjenih posledica. Vaš mobilni telefon može u potpunosti da prestane da radi, na primer, a vaši lični podaci naćiće put do hakera pa zatim do onih koji su spremni da najviše plate za njih.

Čistite mobilni telefon redovno i iznutra

Hrpe prašine i druge prljavštine iz vaših džepova, jakni i torbi pre ili kasnije naći će se u vašem pametnom telefonu i početi da ometaju njegov pravilan rad. Ako ne znate kako da očistite mobilni telefon iznutra, potražite pomoć u servisu.

Izbegavajte da držite mobilni u ruci dok ste na ulici

Kod nas to još nije tako česta pojava, ali podaci kažu kako je 40 posto iPhone telefona ukradenih u Sjedinjenim Državama vlasnicima upravo istrgnuto iz ruke na ulici, dok su razgovarali koristeći telefon. Zato budite posebno oprezni, naročito ako ste u nepoznatom grad, a ne bi bilo loše ni da koristite slušalice.

Mobilni telefon kradja
Photo: Pixabay.com

Ne držite mobilni telefon u torbi bez zaštite

Zaštitna futrola nije tek puki modni dodatak već služi tome kako bi zaštitila vaš uređaj od prašine i prljavštine koja se skuplja na dnu džepa ili torbe, kao i od sitnih ogrebotina.

Ne menjajte originalnu bateriju jeftinim lažnjakom

Pažljivo proverite koju će vrstu i tip baterije u servisu da stave u vaš telefo. Ako nije reč o originalu, moguće je kako će životni vek vaše baterije biti značajno skraćen.

Ne koristite punjače i slušalice lošeg kvaliteta

Poznato je kako jeftine kopije originalnih punjača mogu da izazovu požar. Međutim, da li ste znali kako to isto mogu da učine i slušalice?

skušakice za mobilni telefon
Photo: Pixabay.com

Nemojte sami čistiti šupljine u mobilnom telefonu

Već smo vam preporučili da redovno čistite mobitlni telefon iznutra. Ako se odlučite da ćete to sami uradititi, svakako obavite to na pedantan i pažljiv način kako ne biste oštetili ili uništili osetljive delove i komponente. Bolja je ideja da se obratite nekom stručnjaku za pomoć.

Ne držite mobilni telefon u zadnjem džepu pantalona

Pametni telefoni sve su tanji i lakši, ali zbog toga i slabiji na pritisak. Nemojte da rizikujete oštećenje ili krađu, tako što ćete nositi mobilni telefon u zadnjem džepu pantalona. Možda je praktično ili izgleda cool, ali mogli bi ste zažaliti zbog te neavike, bilo da su u pitanju prednji ili zadnji džep pantalona.

mobilni u džepu stvara ostećenje
Photo: Pixabay.com

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde