DJI dron Mavic 2: Sve što ste želeli da znate o ovom novom dronu velikih mogućnosti

Postoje puno novih funkcija na dronu DJI Mavic 2 PRO i ZOOM i još veći broj pitanja koje ljudi postavljaju, ali najveće pitanje za većinu jeste za koji model da se odluče prilikom kupovine.

0
5347
DJI dron Mavic 2 pro i zoom
Photo: DJI

Poznati svetski proizvođač dronova DJI je ove godine odlučio da nas iznenadi i predstavi dve verzije svog novog modela pod imenom Mavic 2. Iako je u pitanju unapređeni model, zadržali su prepoznatljivi izgled originalnog prethodnog modela.

Šta je onda to što DJI dron Mavic 2 donosi i za koju verziju bi trebalo da se odlučite? U ovom članku Trendy portal u saradnji sa kompanijom Computerland predstaviće vam poboljšanja i karakteristike Pro i Zoom verzije. Nadamo se da ćemo vam pomoći kako biste mogli da donesete pravu odluku koji je model baš za vas.

kupovina DJI dron maciv 2 pro zoom
Photo: DJI

DJI dron Mavic 2

Ukoliko ste zaljubljenik u bespilotne letelice i fotografiju, sigurno ste čuli za kinesku kompaniju Dà-Jiāng Innovations (iliti skraćeno DJI). Ova kompanija je odgovorna za čak 70 posto dronova na tržištu, a njihove letelice se koriste za razne poznate serije i naučne emisije. Uprkos tome, cilj ove kompanije je da stvori letelice koje će svima omogućiti profesionalno snimanje po pristupačnim cenama. Smatraju da su kada je u pitanju DJI dron Mavic 2 to i uspeli.

Dizajn DJI drona Mavic 2

Na prvi pogled, DJI dron Mavic 2 poprilično liči na original. Najveća razlika je veći broj senzora sa svih strana (čak 10) i nešto glatkije ivice. Dok ovi senzori igraju važnu ulogu prilikom automatskog leta, ovaj suptilni redizajn ivica zapravo poboljšava aerodinamiku letelice i omogućuje nešto veću maksimalnu brzinu. Pored toga, za razliku od originala, DJI dron Mavic 2 je znatno tiši što je odlična vest za one kojima je to bila ogromna mana kod prvog Mavica.

Dizajn: Krugovi protiv Kvadrata

Budući da su DJI Mavic 2 Pro i Mavic 2 Zoom uglavnom identični, usresredićemo se na glavnu razliku između ova dva modela – kamere.

Mavic 2 Zoom ima sjajni dizajn kamere. Mala je, simetrična, izdržljiva od onoga što smo do sada videli. Njen zaokružen dizajn trebao bi da nam obezbedi da lako pronađemo na tržištu Neutral density (ND) i Circular polarized (CP) filtere za objektiv.

Mavic 2 Pro ima drugačiju i robusniju kameru. Zbog veće veličine senzora slike, morali su da je povećaju, a da bude i dalje dovoljno mala da se može smestiti unutar istog područa na dron.

Da bi to uradili, morali su je malo pogurati napolje s manjim zaobljenim sočivima iznutra.

Kad prvi put vidite ovu kameru, možda će vam nešto biti pomalo čudno, ali shatićete da je njen izgled jednostavnop neodoljiv.

Vremenom će na tržište doći filteri ND i CP za DJi dron Mavic 2 Pro, ali verovatno će koštati više od sličnih filtera za Mavic 2 Zoom budući da je sama kamera puno veća.

Kamera na modelu Mavic 2 Pro može uslikati velike fotografije, ali i dalje je mnogo manja od kamere na Phantom 4 Pro.

Neverovatno je da je DJI uspeo da stavi tako velik senzor u tako malu kameru.

prodaja kupovina DJi dron Mavic 2 Pro Zoom
Photo: N.N.

Osim kamera, oba ova drona imaju elegantniji i aerodinamičniji dizajn u poređenju sa originalnim Mavic Pro modelom, ali ako se odmaknete, ne bi mogli da vidite razliku između njih.

Jedina velika razlika je postavljanje LED svetla na dva zadnja nosača properela što čini DJI dron Mavic 2 lakšim za letenje kada je udaljen od pilota.

Glavne karakteristike DJI drona Mavic 2:

Neke od glavnih karakteristika Mavic 2 drona su:
– Maksimalno trajanje leta od 31 minut
– Domet od čak 8 kilometara za kvalitet slike od 1080p
– Senzori u svim pravcima
– Mogućnost hyperlapse snimanja
– Stabilizator slike
– Follow me opcija
– Hyperlight snimanje za odličan kvalitet prilikom slabog osvetljenja
– Kvalitetna Hasselblad kamera (u Pro verziji)
2x optičko i 4x digitalno uveličavanje slike (u Zoom verziji)

DJI dron Mavic 2 Pro i Zoom

Kao što je to običaj i sa drugim modelima, i DJI dron Mavic 2 poseduje više verzija u skladu sa različitim potrebama kupaca. Najveća razlika između dve verzije koje Mavic 2 nudi (Pro i Zoom) je u kameri.

DJI dron Mavic 2 Pro

Pro verzija poseduje izuzetno kvalitetnu Hasselblad kameru koja ima veliki senzor od jednog inča i samim tim može da uhvati ogroman broj detalja. Pored toga, zahvaljujući ovom senzoru, možete da pravite kvalitetne snimke čak i pri slabom osvetljenju. Pro verzija snima na 100 Mbps što je ogroman napredak u odnosu na original. Sve je to zahvaljujući novoj tehnologiji poznate firme Hasselblad koju je DJI skoro kupio. Njihova tehnologija pod imenom NCS (natural color solution) obezbeđuje živopisne i realistične boje pri svakom snimku.

DJI dron Mavic 2 Zoom

Sa druge strane, možete da izaberete i Zoom verziju koja poseduje senzor sličan onom koji je imao originalni Mavic Pro. DJi Zoom verzija nudi 2x optički i 4x digitalni zoom. Ovaj zanimljiv dodatak se retko viđa kod jeftinijih, komercijalnih dronova i samim tim čini ovu verziju posebnom. Pored poznatog Dolly efekta, ovaj zoom dozvoljava veću kreativnost prilikom snimanja u pokretu, tako da je prava stvar za režisere entuzijaste ili avanturiste.

Mavic 2 Pro ili Zoom

DJI dron mavic 2 prodaja kupovina
Photo: DJI

Ako niste pratili tekst iznad glavna razlika je da DJI dron Mavic 2 Pro ima fiksni objektiv a Mavic 2 Zoom ima zum objektiv.Na Mavic 2 Zoom, dobijate 24mm ekvivalentno vidno polje na širokom kraju i 48mm na uskom kraju zumiranja (2Ks usev).

To znači da možete dobiti mnogo različitih vrsta snimaka.

Možete snititi fotografije sa širokim uglom ili zumirati neke izolovane delove iz pozadine i dobiti na atraktivnosti višeg videa.

Pored toga, možete snimiti 2Ks digitalni zum na 1080p. Kada kombinujete digitalni i optički zum zajedno, moguće je dobiti 4Ks zum ili ekvivalentno polje od 96mm. Ovo je fantastičan zoom za tako mali dron.

Ovo je prvi DJI-ov komercijalni bespilotni uređaj koji ima objektiv za zumiranje i to je jedini dron na tržištu koji snima 4K optičkim zumom.

Snimite fotografije daleko od svih

Zamislite snimke koje možete dobiti sa zumom. Ponekad u javnoj situaciji ne želite da budete nametljivi, tako da bi bilo lepo biti u mogućnosti da zadržite svoju distancu, ali ipak dobijete snimak koji želite.

Ovo je naročito korisno kada pokušavate da snimite neke aktivnosti, a da želite da ometate ljude i da ih dekoncentrišete preletom drona. Razmislite o stvarima kao što je možda sportsko takmičenje. Želite da uhvatite igrače, njihove emocije, akciju, ali ne želite da ih ometate!

Zamislite da ste Guči na festivalu i želite da uhvatite publiku i orkestar na jednom štandu. I možda želite da dobijete tu interakciju između svirača i pubilke. To možete učiniti na oba dronja, ali uz Mavic 2 Zoom, možete to učiniti u realnom vremenu. Ovo je važno jer možete doneti bolje odluke o tome šta zumirate i snimate dok ste u vazduhu. To vam dozvoljava da eksperimentišete kako će različiti snimci izgledati tako da možete da probate različite stvari. Sa Mavic 2 Pro možete snimati u crop režimu. Nije moguće zumirati i odzumirati u realnom vremenu.

dji dron mavic 2 Zoom kvalitet slike
Photo: N.N.

Bezbednost uz Zoom model je povećana

Druga situacija u kojoj zum može biti dobra stvar je kada je upitanju bezbednost. Ovo naročito može da bude korisno kada snimate životinje. Nisu sve životinje opasne za dron, ali sigurno ne bi želeli da budete previše blizu nekog psa koji može visoko da skoči i dohvati vaš skupoceni DJI dron Mavic 2.

Pored sigurnosti, zum će vam omogućiti da snimate životinje koje inače ne biste mogli sa običnim modelom. Ponekad zato što su retke a ponekad zato što bi ih previše blizak prilazak drona preplašio i nikada ne biste dobili sliku koju želite.

Kvalitetan objektiv kao što je Mavic 2 Pro daće vam izuzetnu oštrinu slike.

DJI dron Mavic 2 Pro ima fiksni objektiv sa ekvivalentnim poljem od 28mm. Nije tako široko kao kod modela Mavic 2 Zoom, ali nije ni suviše usko.

Lično mislim da je 28mm odlična tačka za ovaj senzor od 20 megapiksela.

Dobićete 1.4Ks digitalni zum u 4K, a ako obrišete 4K video u post i otpustite je u vremensku liniju od 1080p, možete postići do 2.4k zumiranje, ali ćete definitivno videti gubitak u kvalitetu slike ako počnete da smanjite rezoluciju zumiranjem.

Pravi senzor od 20 megapiksela na modelu Pro

Senzor od 20 megapiksela snima super oštre slike. Iako ne dobijate Super Res funkciju, 20 megapiksela je dovoljno dobro za većinu situacija i pošto su pikseli stvarni, možete slikati u pokretu (nešto što ne možete učiniti sa Super Res-om na Mavic 2 Zoom ).

Življe i realnije boje

Ono što je još bolje od rezolucije je Hasselblad HNCS sistem koji smo ranije opisali. Hasselblad je napravio način da pružite precizne boje u bilo kojoj situaciji.

Uz DJI dron Mavic 2 Pro, dobijate neverovatne boje, ali ako snimate u RAV, možete obraditi te RAV datoteke pomoću Hasselblad Phocus softvera koji će vam dati najbolje rezultate u boji.

Bolje fotografije prilikom slabijeg osvetljenja

Bolje fotografije prilikom slabog osvetljenja mavic 2 dron

Ako znate mnogo o kamerama, znaćete da povećanje rezolucije obično smanjuje veličinu svakog pojedinačnog piksela na senzoru slike. To znači da će svaki piksel imati manje svetla što je zaista loše za performanse snimanja kod slabijeg osvetljenja. Kamere na dronovima poput Parrot Anafi imaju puno megapiksela, ali senzor je potpuno isti kao senzor na Mavic 2 Zoomu, tako da je svaki piksel približno pola veličine.

Kamera Hasselblad L1D-20c na Mavic 2 Pro ima senzor slike od 1 inča (najveći senzor na bilo kom dronu), tako da čak i uz povećanje broja megapiksela svaki fizički piksel je i dalje veći od piksela na Mavic 2 Zoom. Ova i poboljšana tehnologija senzora je ono što daje Mavic 2 Pro bolju mogućnost snimanja prilikom slabog osvetljenja.

Zaključak o DJI dronu Mavic 2

Nema sumnje da je DJI poboljšao originalni koncept Mavic letelica sa svojim novim modelom koji je lakši, brži i pravi kvalitetnije snimke. Međutim, ako treba da se odlučite između Pro i Zoom verzije, morate da razmislite konkretno šta je to što vam treba. Pro ima izuzetnu kameru koja se fokusira na maksimalni kvalitet, dok Zoom pruža veću kreativnost sa svojim zumom i samim tim nešto nižu cenu.

Koji model da izaberete?

Ako stvarno želite funkciju zumiranja, uzmite ZOOM model. Samo znajte da je 4K mod na Mavic 2 Pro ekvivalentan objektivu od 40mm koji je samo 8mm manji od optičkog zuma na jeftinijem Mavic 2 Zoom modelu, tako da nemojte misliti da ćete puno izgubiti ako kupite DJI dron Mavic 2 Pro.

Gde kupiti u Srbiji DJI dron Mavic 2?

kupovina dji dron mavic 2 pro zoom
Photo: Computerlandshop.rs

Ako želite da nabavite svoj DJI dron Mavic 2, možete ga poručiti putem onlajn prodavnice na Computerland Shop sajtu. Pored ove dve DJI dron Mavic 2 Pro i DJI dron Mavic 2 Zoom verzije, u ponudi Computerlandshopa-a pronaći ćete i veliki broj drugih dronova i dodatne opreme za njih tako da ćete sigurno naći ono što tražite. Kada je u pitanju Computerland Shop, ne možete da pogrešite.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde