Alkohol u trudnoći

0
1017

Alkohol u trudnoći vam može izazvati brojne probleme i komplikacije, koje mogu ugroziti zdravlje i život vašeg budućeg deteta.

Iako je s vremena na vreme prihvatljivo popiti po koje piće, u periodu trudnoće važe potpuno drugačija pravila. Jedino tako možete biti sigurni da će sve biti u redu i da će se vaše dete roditi zdravo. Ukoliko ipak ne uspevate da se odreknete ove štetne navike, postoji pravo mesto gde se možete obratiti za pomoć.

alkohol u trudnoći

Zašto je alkohol u trudnoći veoma opasna stvar?

Trudnice i žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da u potpunosti izbegavaju alkohol dok se dete ne rodi. Čak i ako pijete jednu čašu vina dnevno, možete ugroziti plod i povećati rizik od pojave razvojnih, mentalnih i emocionalnih poremećaja.

Ako pokušavate da ostanete trudni, trebalo bi da u potpunosti prestanete da pijete, i da se suzdržavate od uzimanja bilo kakvih alkoholnih pića tokom trudnoće, jer je delovanje alkohola u ovom periodu specifično.

Nakon što trudnica popije bilo koju vrstu alkoholnog pića, alkohol brzo prolazi kroz pupčanu vrpcu, dopirući do ploda. Tamo utiče na mozak, centralni nervni sistem kao i sve ostale sisteme u organizmu. Ako majka nastavi da pije tokom cele trudnoće, konstantno izlaganje efektima alkohola prouzrokovaće kumulativne efekte. Kako fetus raste, alkohol nastavlja da deluje, odgađajući normalan rast i stavljajući nerođeno dete u opasnost od brojnih fizičkih, emocionalnih, mentalnih i intelektualnih problema.

Tokom trudnoće, posteljica je jedini izvor ishrane nerođenog deteta, što olakšava alkoholu da dopre do fetusa, i da utiče na svaki organ i telesni sistem. Međutim, nije samo majka odgovorna za svoje navike. Njen partner i budući otac je tu da je podrži i da joj pomogne da se uzdržava od pijenja. On takođe treba da prekine da pije, naročito u ovom periodu. Dalje, sve ovo utiče na buduću porodičnu atmosferu i usvajanje životnih navika. Svako želi da se njegovo dete rodi i odrasta u jednom normalnom, zdravom okruženju, jer od toga zavisi u kakvu će se ličnost razviti.

Alkohol u trudnoći ostavlja brojne posledice

Alkohol može negativno uticati i na trudnicu, posebno ako se bori sa još nekim bolestima zavisnosti. Pušenje, loša ishrana i zavisnost od droge dodatno ugrožavaju njeno zdravlje i povećavaju šansu za spontani pobačaj.

Ne postoji pravo vreme za konzumaciju alkohola u periodu trudnoće, i treba ga izbegavati „u širokom luku.“ Alkohol može prouzrokovati razne razvojne probleme kod deteta, čak i ako žena ne zna da je trudna. Česti su problemi sa rastom i centralnim nervnim sistemom (mala težina, problemi u ponašanju). Naročito je osetljiv bebin mozak, koji se konstatno razvija i stalno je izložen raznim uticajima.

Nikada nije kasno da se prestane sa pijenjem, a što pre, to bolje. Lečenje zavisnosti od alkohola vam može pomoći da ostanete trezni. Jedino tako ćete pružiti sebi i svojoj bebi novi početak koji ste zaslužili.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde