Alkohol u trudnoći

0
8

Alkohol u trudnoći vam može izazvati brojne probleme i komplikacije, koje mogu ugroziti zdravlje i život vašeg budućeg deteta.

Iako je s vremena na vreme prihvatljivo popiti po koje piće, u periodu trudnoće važe potpuno drugačija pravila. Jedino tako možete biti sigurni da će sve biti u redu i da će se vaše dete roditi zdravo. Ukoliko ipak ne uspevate da se odreknete ove štetne navike, postoji pravo mesto gde se možete obratiti za pomoć, a to je klinika VIP Vorobjev.

alkohol u trudnoći

Zašto je alkohol u trudnoći veoma opasna stvar?

Trudnice i žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da u potpunosti izbegavaju alkohol dok se dete ne rodi. Čak i ako pijete jednu čašu vina dnevno, možete ugroziti plod i povećati rizik od pojave razvojnih, mentalnih i emocionalnih poremećaja.

Ako pokušavate da ostanete trudni, trebalo bi da u potpunosti prestanete da pijete, i da se suzdržavate od uzimanja bilo kakvih alkoholnih pića tokom trudnoće, jer je delovanje alkohola u ovom periodu specifično.

Nakon što trudnica popije bilo koju vrstu alkoholnog pića, alkohol brzo prolazi kroz pupčanu vrpcu, dopirući do ploda. Tamo utiče na mozak, centralni nervni sistem kao i sve ostale sisteme u organizmu. Ako majka nastavi da pije tokom cele trudnoće, konstantno izlaganje efektima alkohola prouzrokovaće kumulativne efekte. Kako fetus raste, alkohol nastavlja da deluje, odgađajući normalan rast i stavljajući nerođeno dete u opasnost od brojnih fizičkih, emocionalnih, mentalnih i intelektualnih problema.

Tokom trudnoće, posteljica je jedini izvor ishrane nerođenog deteta, što olakšava alkoholu da dopre do fetusa, i da utiče na svaki organ i telesni sistem. Međutim, nije samo majka odgovorna za svoje navike. Njen partner i budući otac je tu da je podrži i da joj pomogne da se uzdržava od pijenja. On takođe treba da prekine da pije, naročito u ovom periodu. Dalje, sve ovo utiče na buduću porodičnu atmosferu i usvajanje životnih navika. Svako želi da se njegovo dete rodi i odrasta u jednom normalnom, zdravom okruženju, jer od toga zavisi u kakvu će se ličnost razviti.

Alkohol u trudnoći ostavlja brojne posledice

Alkohol može negativno uticati i na trudnicu, posebno ako se bori sa još nekim bolestima zavisnosti. Pušenje, loša ishrana i zavisnost od droge dodatno ugrožavaju njeno zdravlje i povećavaju šansu za spontani pobačaj.

Ne postoji pravo vreme za konzumaciju alkohola u periodu trudnoće, i treba ga izbegavati „u širokom luku.“ Alkohol može prouzrokovati razne razvojne probleme kod deteta, čak i ako žena ne zna da je trudna. Česti su problemi sa rastom i centralnim nervnim sistemom (mala težina, problemi u ponašanju). Naročito je osetljiv bebin mozak, koji se konstatno razvija i stalno je izložen raznim uticajima.

alkohol u trudnoći 2

Klinika VIP Vorobjev – Jer vaša porodica zaslužuje najbolje

Ako vi ili neko vama blizak ima problem sa alkoholom, naročito tokom ovog značajnog perioda, potražite stručnu pomoć. Luksuzna klinika za odvikavanje je pravo mesto za izlečenje. U udobnom i prijatnom ambijentu, uz pomoć vrhunskih stručnjaka i vašu volju i želju, moguće je pobediti svaku zavisnost!

Nikada nije kasno da se prestane sa pijenjem, a što pre, to bolje. Lečenje zavisnosti od alkohola vam može pomoći da ostanete trezni. Jedino tako ćete pružiti sebi i svojoj bebi novi početak koji ste zaslužili.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde