Palmino ulje – značaj u ishrani

0
1569
palmino ulje -Soho Lounge bar

Palmino ulje je jestivo biljno ulje koje se najčešće ekstrahuje iz Elaeis guineensis, koji je uobičajen u afričkim regionima i Elaeis oleifera, koji se nalazi u Južnoj Americi.

Ovo ulje je prirodno crvenkaste boje zbog visokog sadržaja beta-karotena i ne treba ga mešati sa uljem palmovog zrna ili kokosovim, dobijenog od jezgra kokosove palme Cocos nucifera.

Palmino ulje ljudi koriste više od 5000 godina

palmino ulje

Istraživanja su pokazala da se palmino ulje koristi dugi niz vekova.

U 19. veku arheolozi su u staroegipatskom gradu Abidosu otkrili supstancu za koju su zaključili da je prvobitno palmino ulje koje datira iz 3.000 godina pre Nove ere.

Smatra se da su doseljenici koji su migrirali iz drugih krajeva afričkog kontinenta doneli ovo ulje u Egipat odakle je krenula njegova upotreba. Naime, evropski trgovci koji su putovali u Zapadnu Afriku povremeno su kupovali palmino ulje kao jestivo ulje, te je počela njegova upotreba i u Evropi.

Palmino ulje ima široku upotrebu

Zbog lekovitih svojstava plamino ulje se koristi ne samo u prehrambrenoj industriji već i u kozmetologiji kao glavni sastojak preparata za lice i kosu.

U ishrani se koristi u oba oblika – i kao sirovo i kao rafinisano.

Sirovo ulje je crvenkaste boje poput ploda i koristi se u jugoistočnoj Aziji i delovima Brazila za pripremu hrane kod kuće, dok se u Evropi i SAD upotrebljava u rafinsanom obliku. Karakteriše ga bledo žuta boja, dobra tekstura i prijatni ukus.

Ovo ulje je važan sastojak mnogih prehrambenih proizvoda poput margarina, čokolade, sladoleda, peciva, slatkiša,…

Palmino ulje ima veliki značaj za zdravlja ljudi

Glavni deo palminog ulja čini beta-karoten koji je značajan za održavanje hormonskog balansa u telu i obezbeđivanja potrebne energije. Takođe, beta-karoten popravlja vid, te se koristi za prevenciju makularne degeneracije i katarakte.

Ovo ulje je bogato vitaminom A koji je glavni prirodni antioksidant te štiti organizam od slobodnih radikala.

Radikali su odgovorni za dobar deo ćelijske razgradnje i za njihovu mutaciju u kanceregone. Upotreba palminog ulja je naročito važna za trudnice i novorođenčad jer može da smanji rizik od razvoja deficita vitamina A.

Studije su otkrile da je nerafinisano palmino korisno za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja.

Naime, dobar odnos zasićenih i nezasićenih masti, kao i linolna kiselina štiti od nastanka ateroskleroze i arterijske tromboze. Stručnjaci smatraju da je samim tim i dobra preventiva od moždanog i srčanog udara.

Sve veći broj restorana danas u svojoj kuhinji koristi palmino ulje

Poslednjih godina rafinisano palmino ulje se sve više upotrebljava u pripremi hrane.

Kako bolje zadržava svoje karakteristike od drugih ulja i masti prilikom izlaganja visokim temperaturama idealno je za prženje. Ono ne prska, ne peni i ne natapa hranu masnoćom, već ona ostaje sočna.

Palmino ulje nema poseban ukus i miris pa ne “kvari“ ukus jelu. Zbog očuvanja stabilnosti u toku dužeg perioda pogodno je za upotrebu više puta, pa se smatra ne samo zdravom, već i ekonomičnom vrstom ulja.

palmino ulje

Upravo zbog svih navedenih karakteristika i zdravstvenog značaja Soho lounge bar, koji se nalazi u Istočnom Sarajevu, za pripremu specijaliteta italijanske, japanske i meksičke kuhinje koristi isključivo palmino ulje.

Posetite nas ili pogledajte naš meni, sigurni smo da ćete se uveriti zbog čega smo najbolji.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde