Neobični predmeti na sahranama poznatih

Bez obzira na kulturu i veru, zadatak „pogrebnih stvari“, kako se često nazivaju, bio je da preminulom olakšaju život na nebu. Međutim, ponekad se u sanduku pored karakterističnih predmeta mogu naći i oni koji su bili omiljeni preminuloj osobi.

0
224
Neobični predmeti na sahranama poznatih

Neobični predmeti na sahranama poznatih aktuelna su tema i danas.

Od davnina, ljudi su sahranjivali svoje voljene sa različitim predmetima. O tome svedoče pogrebni običaji starih Egipćana, vikinške sahrane, kao i sahrane u antičko doba.

Bez obzira na kulturu i veru, zadatak „pogrebnih stvari“, kako se često nazivaju, bio je da preminulom olakšaju život na nebu. Međutim, ponekad se u sanduku pored karakterističnih predmeta mogu naći i oni koji su bili omiljeni preminuloj osobi.

Koji su neobični predmeti na sahranama poznatih otkrijte u nastavku teksta.

Tri cigare

„Da sam poslušao savet svog doktora i prestao da pušim kada mi je on to naredio, ne bih doživeo da odem na njegovu sahranu“, rekao je George Burns u intervjuu za Cigar Aficionado 1994. godine. Poznati komičar je svoju strast prema pušenju često isticao, te na mnogim fotografija možemo ga videti upravo sa cigarom u ruci.

Neobični predmeti na sahranama poznatihIpak, loša navika nije mu narušila zdravlje. Umro je nedelju dana nakon svog 100. rođendana, u martu 1996. Sahranjen je pored svoje voljene supruge Gracie Allen, na Forest Lawn groblju gde počuvaju mnoge poznate ličnosti. Clark Gable, Bette Davis, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, Paul Walker, Brittany Murphy – samo su neke od njih.

Ono što izdvaja Burnsa od drugih zvezda jeste činjenica da je sahranjen sa svojim omiljenim cigarama. Naime, umesto maramice u džep glumčevog sakoa smeštene su 3 cigare.

Zub kita

Verovali ili ne, kada su u pitanju neobični predmeti na sahranama poznatih nalazi se i ime 35. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

John Kennedy ostaće upamćen kao najmlađi predsednik u istoriji ove zemlje. Ostavio je značajan doprinos u borbi za građanska prava, ublažavanju ekonomske krize i smirivanju rasnih nemira unutar SAD.

Neobični predmeti na sahranama poznatihMalo ko zna da je Kennedy bio strastveni kolekcionar ukrasnih predmeta napravljenih od kitove kosti. Tradicionalno, ove predmete izrađivali su i gravirali pomorci i kitolovci. U želji da svom suprugu pokloni jedinstveni dar za Božić 1962. godine Jacqueline je naručila od umetnika Miltona K. Delana da ugravira predsednički pečat na zubu plavog kita.

Koliko je predsednik cenio poklon najbolje govori podatak da je sa njim i sahranjen 15. novembra na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Drakulin ogrtač

Jedna od sahrana poznatih koja je izazvala veliku pažnju javnosti jeste Bele Lugosija. Prema mišljenju mnogih razlog za to je slika na kojoj glumac leži u sanduku odeven u ogrtač grofa Drakule.

Iako postoji sumnja da je slika iz filma, a ne sa sahrane, jedno je sigurno – u kovčegu legende horor filmova među posmrtnim predmetima našao se i gotički kostim njegove najpoznatije uloge.

Spisak Tonyja Curtisa

Na listi „neobični predmeti na sahranama poznatih“ definitivno prvo mesto zauzima Tony Curtis.

Zvezda filma „Some Like It Hot“ preminuo je 2010. godine. Sahranjen je na Palm Eastern groblju sa brojnim omiljenim stvarima. Naime, Tony je ostavio spisak sa predmetima koje želi u svom sanduku.

Neobični predmeti na sahranama poznatihNa listi su bili Stetson šešir, iPhone i sedam paketića zaslađivača Splenda. Zatim, cipele za bebe njegovog unuka Nicholasa, njegove mornaričke medalje i jarmulka iz budimpeštanske sinagoge koja mu je bila draga.

Među ostalim grobnim predmetima bila je i kopija istorijskog romana Hervey Allena, „Anthony Adverse“. Ovo delo je inspirisalo glumca, rođenog kao Bernard Schwartz, da postane Tony Curtis.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.