Kriza u braku zbog ljubomore

Ljubomora je složena emocija koja obuhvata spektar osećanja kao što su sumnja, bes, neprijateljsko ponašanje, strah i osećaj poniženja. Ona pogađa većinu ljudi, bez obzira na njihov uzrast, pol i seksualnu orijentaciju.Ljubomora se rađa u onom trenutku kada uočite pretnju od strane treće osobe.

0
406
Ljubomora

Ljubomora je vrsta straha, koji osoba oseća kada procenjuje da postoji opasnost da osoba koju ona voli zavoli nekog trećeg.

To  je veoma složeno osećanje koje odaje nesigurnost, najčešća je pretnja opstanku veze ili braka, a neretko prerasta i u patološko stanje sa tragičnim posledicama. Postoje razne vrste ljubomore : patološka, seksualna, racionalna, iracionalna, namerna , romantična ljubomora.

Šta je ljubomora 

Ljubomora je složena emocija koja obuhvata spektar osećanja kao što su sumnja, bes, neprijateljsko ponašanje, strah i osećaj poniženja.

Ona pogađa većinu ljudi, bez obzira na njihov uzrast, pol i seksualnu orijentaciju.Ljubomora se rađa u onom trenutku kada uočite pretnju od strane treće osobe. Najčešće se javlja  kada je jedan od partnera više otvoreniji  ili  sklon uspostavljanju kontakata sa drugim osobama, što kod drugog partnera može da se tumači drugačije i da izazove strah od gubitka partnera ili veze.

Ko više iskazuje ljubomoru, muškarci ili žene?

I muškarci i žene podjednako  osećaju ljubomoru. Neki dokazi ukazuju na to da u kontekstu romantičnih veza muškarci osećaju veću ljubomoru na seksualno neverstvo, dok žene imaju tendenciju da budu ljubomornije na emocionalno neverstvo. Veza sa ljubomornom osobom brzo postane neprijatna.

Ljubomoran muškarac može da pokazuje jasne, ali i prikrivene znakove ljubomore. Mala doza ljubomore kod muškarca može se učiniti simpatičnom, ali ozbiljno ljubomoran muškarac lako može da se pretvori u nasilnika.

LjubomoraLjubomora u braku je toksična emocija koja, ako se zanemari, može da uništi brak. Uzroci za ljubomoru u braku mogu se potražiti još u ranom detinjstvu ili kao posledica negativnih iskustava iz prethodnih veza. Uverenje da je partner neveran i da ga treba, stvara nepoverenje u braku.

Šta je normalna ljubomora?

Normalna ljubomora nije jakog intenziteta. Iako može da dovede do nekih ispada, nesporazuma i scena, isto tako može biti zadržana za sebe. Uglavnom postoji neko zrnce sumnje koje pravda takvo ponašanje.

Kako prepoznati patološku ljubomoru?

Patološka ljubomora nije sakrivena, ne drži se za sebe i vrlo je jasna. Osobe koje su patološki ljubomorne su preopterećene i preokupirane mislima o tome da ih njihov partner vara. Pri tom, za tako nešto uopšte nemaju dokaze, a često ni opravdane razloge, već se njihova ljubomora zasniva na pogrešnim uverenjima. Svoju brigu pravdaju preteranom ljubavlju prema partneru. Jasno je da nije u pitanju ljubav nego posesivnost i ozbiljan poremećaj koji uopšte nije za zanemarivanje.

LjubomoraOva vrsta ljubomore je psihološki poremećaj i pored tih opsesivnih i posesvnih misli koje se javljaju, uključuje i neke neprihvatljive i nenormalne, prenaglašene radnje koje narušavaju stabilnost jedne veze. Po nekada se može  pretvoriti i u pravi pakao. Patološka ljubomora u braku često je uvod za nasilje u porodici.

Kako održati vezu ili brak?

U  vezi  je  neophodna  optimalna  distance  između  partnera da bi svako imao prostor za svoja lična interesovanja, određeni prostor slobode.  Ako ona ne postoji, veza teško može da opstane.
Za uspostavljanje dobrih partnerskih odnosa potrebno da oboje radite na njemu. Prvi korak u rešavanju ovog problema je da razgovarate sa svojim partnerom o tome kako se osećate zbog toga i da mu saopštite da se svaki odnos bazira na poverenju. Otvoreno i iskreno odgovorite na sva pitanja i osluškujte šta je tačno podstaklo kod njega ljubomoru. Uverite partnera da ste mu verni i da nema konkurenciju. Samouverene osobe i kad osete ljubomoru, bolje se bore sa njom, odnosno kraće ih muči ljubomorno stanje. Ako zaključe da treba prekinuti vezu, uradiće to i krenuti dalje.

Ako ne možete sami da prevaziđete ljubomoru – potražite pomoć!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, jer imate poteškoća da se sami nosite sa ljubomornim mislima, razgovor sa terapeutom  može  vam pomoći. Bitno je da se javite na vreme i da sami uvidite da vam je potreban terapeut za prevazilaženje date situacije. Ako pokušavamo da se sami izborimo,a to ne uspemo, može doći do veoma ozbiljnih psihijatrijskih problema. Zbog ljubomore mogu se javiti opsesivne misli, kompulzivna ponašanja, pojava nasilnih  misli, problematična ponašanja u smislu proganjanje partnera… Ljubomora utiče na vaš svakodnevni život, sprečava vas da radite stvari koje želite ili izaziva druge probleme.

Međutim, ako vaš partner nije spreman da se promeni ili zatraži pomoć, preispitajte koliko je za vas dobro da ostanete u takvom odnosu.

Tim psihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM Niš, koga čine eminentni stručnjaci: psihijatripsihoterapeuti, porodični psihoterapeuti, psiholozilogopedidefektolozi i dečiji neurolog, deciji psihijatar, EEGbiofeedback terapeuti se trude da pruže najbolju uslugu našim klijentima.

Ukoliko imate problem javite se na vreme Psiho centaru MM u Nišu!

Mi radimo i online preglede. Zakažite svoj termin  iz topline svog doma putem viber poziva, a mi ćemo organizovati razgovor sa izabranim terapeutom. Pozovite nas na naš broj 069 1298 136 ili posetite sajt: www.psihocentarmm.com