Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru – mesto gde počivaju britanski kraljevi i kraljice

Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru je mesto počivanja Henrija VIII i Čarlesa I Stjuarta, kralja koji je obešen po naređenjima Olivera Kromela. Zatim, kralja Džordža III, koji je izgubio američke kolonije u Američkom ratu za nezavisnost.

0
674
Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru

Sahrane poznatih, posebno vladara, oduvek su privlačile veliku pažnju. Tako je poslednja u nizu, smrt kraljice Elizabeta II, izazivala veliko interesovanje ne samo u Velikoj Britaniji, već širom sveta. Ujedno, pokrenula brojna pitanja, uključujući i ona koja su vezana za protokol oko njene sahrane.

I dok engleska istorija beleži slučajeve izgubljenih grobova vladara, poslednja 2 veka tradicija je da vladari budu sahranjeni u Kapeli Svetog Đorđa u Vindzoru. Upravo će na tom mestu počivati i kraljica Elizabeta II.

Istorija nastanka Kapele Svetog Đorđa u Vindzoru

Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru deo je istoimenog koledža. Izgrađena je 1348. godine po nalogu kralja Edvard III, a zatim znatno proširena krajem 15. veka.

Očigledno je da je Edvard bio inspirisan pričama o kralju Arturu i vitezovima okruglog stola, te je u Donjem odeljenju zamka smeštena kapela koja se smatra pravim remek delom Perpendikularnog gotičkog stila, tj. srednjovekovnog stila engleske arhitekture.

U Kapeli se nalazi treći po veličini vitraž u Engleskoj, tzv. zapadni prozor, kao i ploče članova Reda Gartera. Ipak, ono po čemu je Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru poznata u svetu jesu grobovi vladara.

Ko počiva u Kapeli Svetog Đorđa?

Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru je mesto počivanja Henrija VIII i Čarlesa I Stjuarta, kralja koji je obešen po naređenjima Olivera Kromela. Zatim, kralja Džordža III, koji je izgubio američke kolonije u Američkom ratu za nezavisnost.

Ovde se nalaze i grobnice kralja Edvarda IV i kraljice Elizabete Vudvil, za koju mnogi istoričari ističu da je ubijena po naređenju kralja Ričarda III. Dok su Edvard VII i Džordž V prvobitno sahranjeni u Kraljevskom trezoru. Nekoliko godina kasnije njihova tela prebačena su u grobnice u samoj kapeli.

Posebno je važno mesto gde je sahranjen Džordž VI, jer se nalazi u zasebno izgrađenom delu koji nosi naziv po njemu – Memorijalna kapelica kralja Džordža VI. U njoj su posmrtni ostaci i njegove žene, Kraljice majka, Elizabete Bouz Lajon, koja je preminula 2002, kao i pepeo princeze Margaret, prvobitno čuvan u Kraljevskom trezoru. Ona je jedna od retkih članova kraljevske porodice koja je bila kremirana, a ne sahranjena.

Kapela Svetog Đorđa u VindzoruKraljica Elizabeta II će, takođe, biti sahranjena uz svoje roditelje, u kapeli Svetog Đorđa 19. septembra.

Kraljevski trezor

Kapela Svetog Đorđa u Vindzoru nije jedino mesto predviđeno za sahrane vladara. Ispod nje se nalazi grobna komora koja je dobila ime „Kraljevski trezor“. Iskopana je između 1804. i 1810. godine po nalogu kralja Džordža III.

Kapela Svetog Đorđa u VindzoruPrinceza Amelija, najmlađa kraljeva ćerka, je prva koja je sahranjena u trezoru kapele. Od tada su sahranjeni mnogi drugi kraljevi i kraljice Ujedinjenog Kraljevstva, kao i nekoliko drugih značajnih kraljevskih porodica. Princeza Šarlot (ćerka Džordža IV), kraljica Šarlot (žena Džordža III), princ Edvard, vojvoda od Kenta (brat Džordža III i otac kraljice Viktorije), Princ Albert Viktor – neki su od njih.

Zbog ograničenja prostora sahranjivanje u Kraljevskom trezoru postalo je manje uobičajeno. Poslednji koji je sahranjen ovde jeste princ Filip, vojvoda od Edinburga, 2021. godine. Mada se navodi da će njegovo telo nakon sahrane Elizabete II biti premešteno u Kapelu kako bi počivao uz svoju voljenu suprugu.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.