Ekshumacije poznatih – Šta kriju davno zakopane priče?

0
298
Ekshumacije poznatih

Život slavnih ličnosti oduvek je privlačio pažnju građana. Ništa manje interesovanje ne budi ni njihova smrt, te ne čudi što su sahrane poznatih medijski praćene, baš poput venčanja holivudskih zvezda ili članova kraljevskih porodica. Čak i nakon ukopa njihova grobna mesta posećuju ljudi iz svih krajeva sveta kako bi odali poštovanje.

Međutim, ponekad je ekshumacija neminovnost. Dodatno ispitivanje DNK rezultata, premeštanje u impresivniju grobnicu ili mauzolej specijalno izgrađen ili, pak, spasavanje posmrtnih ostataka – samo su neki od razloga ekshumacije poznatih.

U nastavku teksta otkrijte poznate slučajeve ekshumacija.

Ekshumacije poznatih umetnika

Jedan od najvećih umetnika svih vremena, Salvador Dali preminuo je januara 1989. godine od srčanog udara u 84. godini. Sahranjen je u kripti koja se nalazi ispod njegovog muzeja u Figueresu. Ovaj muzej je na samo 450 m od Dalijeve rodne kuće i tačno preko puta crkve Sant Pere, gde je imao krštenje, prvo pričešće i sahranu.

Ekshumacije poznatihSlavni umetnik je mirno počivao u svojoj grobnici sve do juna 2017. godine. Naime, sud u Madridu je naredio ekshumaciju Dalijevog tela kako bi se se rešio slučaj očinstva.

Jedna žena je tvrdila da je Dali imao vanbračnu vezu sa njenom majkom sredinom 50-ih, te je želela da dokaže da je on njen otac. Kako nisu postojali uzorci DNK za poređenje, telo umetnika moralo je da bude ekshumirano.

Iako su se predstavnici Fondacija Gala-Salvador Dali protivili navodeći ekshumaciju kao neprikladnu, ona je obavljena 20. jula u večernjim časovima. Rezultati su pokazali da Dali nije otac, ali je došlo do zanimljivog otkrića koje je doprinelo privlačnosti ekscentričnog umetnika – posle skoro 30 godina od sahrane, Dalijevi kultni brkovi ostali su savršeno netaknuti.

Ekshumacije poznatih političara

Prema mišljenju mnogih, Abraham Linkoln je najveći predsednik SAD-a. Nažalost, njegova politička karijera nasilno je prekinuta, atentatom.

Džon Vilks But je 14. aprila 1865. godine u teatru Ford upucao predsednika u glavu. I pored napora lekara, devet sati kasnije on je preminuo.

Ekshumacije poznatihLinkolnovo telo su, umotano u zastavu, po kišnom vremenu, gologlavi oficiri preneli u Belu kuću. Sahranjen je 4. maja na groblju u ​​Springfildu.

Devet godina kasnije pljačkaši grobnica su pokušali da ukradu predsednikovo telo kako bi tražili za njega otkup. Sprečeni su u svojoj nameri, ali je strah od nove krađe ostala. Zbog toga su Linkolnovi prijatelji premestili kovčeg u skrovište između zidova grobnice.

Za to vreme radilo se na izgradnji novog spomenika, dostojnog velikog Abrahama Linkolna. Godine 1901. telo je ekshumirano i ponovo sahranjeno, ovog puta zauvek, u impozantnu grobnicu na kojoj dominira obelisk od granita visok 36 m.

Ekshumacije poznatih kriminalaca

Džesi Džejms je jedan od najpoznatijih američkih zločinaca 19. veka. Ubio ga je aprila 1882. Robert Ford, koji je sa Džesijem bio član iste bande.

Ubrzo nakon sahrane počela je da kruži priča kako je Džejms lažirao svoju smrt, namestivši da se u grob sahrani telo drugog razbojnika. Dok je on pobegao u Teksas, gde je prema navodima doživeo čak 103 godine. Sumnju je dodatno podstakao izveštaj inspektora iz Teksasa koji je pregledao preminulog, te je naveo da na telu postoji 34 ožiljaka od metaka, koliko je imao i Džesi, i ista tetovaža.

Ekshumacije poznatihDa bi se otklonila dilema grob u Misuriju je 1995. godine otvoren i telo je ekshumirano. Uzorak DNK je upoređen sa uzorcima potomaka Suzan Džejms, Džesijeve sestre. Iako je rezultat pokazao poklapanje, pojedini i danas ne veruju u njihovu istinitost.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.