Šta je brak mrtvih i kakvo značenje ima kroz verovanja i običaje različitih naroda?

U pitanju je sklapanje bračnih zaveta između žive i mrtve osobe. Mada postoje slučajevi sklapanja braka kada su obe osobe preminule.

0
250
Brak mrtvih

Brak je sinonim za večnu ljubav dvoje zaljubljenih. Međutim, u Kini može da predstavlja i deo zagrobnog života. Naime, u ovoj zemlji i danas postoji neobična pogrebna tradicija, poznata kao brak mrtvih.

U pitanju je sklapanje bračnih zaveta između žive i mrtve osobe. Mada postoje slučajevi sklapanja braka kada su obe osobe preminule.

Zašto se sklapa brak mrtvih?

Poreklo kineskog braka duhova, kako se još naziva, nije poznato. Ipak, dobro se znaju razlozi ovog običaja nakon sahrane.

Brak mrtvihU kineskoj kulturi sramotno je biti roditelji nevenčane ćerke. Zapravo, neudate devojke su se smatrale pretnjom za celu porodicu i nije im bilo dozvoljeno da nastave da žive kod kuće, niti u njoj da umru. U tu svrhu građene su posebne „kuće smrti“. Dok su pojedine porodice svoje ćerke-usedelice ostavljale da umru u drugim objektima u dvorištu, uključujući i prazne šupe.

Čak i u savremenom Hong Kongu neudate žene se posmatraju sa osudom, te ih društvo neretko izbegava. Veruje se da imaju psihološke probleme, jer nijedna normalna osoba ne ostaje bez partnera za života.

Ukoliko devojka umre neudata porodici nije dozvoljeno da stavi njenu sliku u ploču na oltar predaka. Umesto toga preminula će dobiti „privremenu papirnu ploču“, koja se smešta u uglu, blizu vrata.

Kako oltar predaka ima važnu ulogu u kineskoj porodici, da bi izbegli sramotu nakon smrti neudate žene njena porodica se odlučuje na brak mrtvih. Sklapanjem ovog braka premunila dobija zasluženo mesto na oltaru predaka u porodici svog supruga.

Šta znači brak mrtvih za preminulog muškarca?

U Kini muškarci se žene da bi nastavili porodično ime, obezbedili potomke koji će održavati obožavanje predaka i majci dali snahu koja predstavlja zamenu za ćerku.

Ukoliko porodicu zadesi smrt muškog potomka, tugu nakon gubitka voljene osobe zamenjuje priprema za njegovo venčanje. Jedino na taj način osiguraće se nastavak porodične loze, jer supruga može usvojiti dete koje će porodica odgajati kao potomka svog sina.

Kineska tradicija nalaže da se mlađi sinovi ne mogu venčati pre starijih. Problem se javlja ako je stariji sin preminuo pre sklapanja braka. Da bi se omogućilo zasnivanje porodice i mlađim potomcima obavlja se brak duhova.

Brak mrtvih se sklapa i na zahtev muškarca na samrti kako bi imao „partnera na onom svetu“. Takođe, porodice se odlučuju na ovaj korak ako im se preminuli javi u snu sa željom da bude oženjen.

Običaji vezani za brak mrtvih

Ugovaranje braka između žive i mrtve osobe, obično, se prepušta svešteniku, koji ima ulogu provodadžije. Nekada porodice same biraju supružnike za svoje preminule, dostavljajući im crvene koverte sa novcem i druge darove.

Većina obreda se obavlja po običaju klasičnih kineskih venčanja. Ulogu preminule neveste ili mladoženje ima lutka napravljena od papira. Ona će biti tretirana na isti način kao živa osoba koja učestvuje u ceremoniji sklapanja braka. To znači da će biti obučena u tradicionalnu kinesku odeću za venčanje i ukrašena nakitom. Pri čemu on nije od zlata, kao kod običnog venčanja.

Još jedna razlika jeste nošenje rukavica. Ako se živi mladoženja ženi preminulom nevestom nosiće crne rukavice umesto tipičnih belih.

Brak mrtvihPogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.